Literárny fond ocenil aj redaktorov Pravdy

Literárny fond ocenil za novinársku tvorbu v minulom roku troch novinárov Pravdy. Porota vyberala medzi 206 príspevkami od 92 autorov.

06.05.2014 15:20
debata

Najviac – 65 príspevkov od 24 novinárov bolo práve v kategórii publicistika – tlač a internetové médiá, kde súťažili naši redaktori. Výročnú cenu získal Ján Dzúr zo Šarmu, Andrej Barát, Milan Čupka a Jozef Sedlák z Pravdy boli medzi piatimi súťažiacimi, ktorým porota udelila prémiu.

Jozef Sedlák získal prémiu za tri reportáže – Potravina nepochádza z police supermarketu, Svetoví degustátori objavili moderné slovenské víno a Mútne, strážca nielen goralskej svojbytnosti. Sú zo slovenského vidieka, kde sa rodia vysokokvalitné vína, ale aj kde sa ešte stále vracajú mladí ľudia, ktorí hospodária a produkujú kvalitné potraviny a kde ľudia obrábajú rodičovskú pôdu, čo už nie je také typické na Slovensku. „Témy, o ktorých ja píšem, nie vždy rezonujú v ostatných médiách. Dnes čoraz viac ľudí upiera zrak k tomu, ako vyzerá slovenský vidiek a zaujíma sa o kvalitu potravín. Upozorňujem na to, že naozaj najlepšie a najčerstvejšie z potravín sú tie, ktoré sa dorobia doma, a že máme schopných ľudí, ktorí to stále vedia robiť,“ uviedol Jozef Sedlák.

Dobrý pocit z ocenenia má aj dvojica redaktorov Andrej Barát a Milan Čupka, ktorých porota vybrala za dve reportáže. V reportáži Topánky Made in Czechoslovakia. Kam odkráčali?, píšu o tradícii výroby topánok v Partizánskom. Reportáž – Báječní muži na lietajúcich strojoch. Po sto rokoch – je o dvoch najstarších aktívnych pilotoch. „Robili sme reportáž o tom, prečo stále lietajú, o ich životných príbehoch. Sú to nadšenci, ktorí si sami stavajú lietadlá, na ktorých sme sa s nimi odviezli,“ spomína Milan Čupka.

Ocenenie redaktorskej práce porotou je akýmsi zadosťučinením. „Človek robí všetky možné reportáže, pri ktorých nie je vždy jednoduché zohnať ľudí, musí obetovať kopu času, niekedy je to aj riskantné a nie vždy sa to stretne so spätnou väzbou zo strany čitateľov alebo redakcie, možno len kvôli tomu, že je všetko také rýchle. Tu sa to na chvíľu zastaví, a keď nás pochvália, tak to človeku veľmi dobre padne po všetkej tej robote. Tak si myslím, že to, čo robíme, nie je zbytočné,“ skonštatoval Andrej Barát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Literárny fond