Prokuratúra preverí zastavenie vyšetrovania na Katolíckej univerzite

Krajská prokuratúra v Žiline preverí, či bolo správne zastaviť vyšetrovanie na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Rektor univerzity Tadeusz Zasępa vlani upozorňoval na údajné ekonomické pochybenia na pedagogickej fakulte, pre ktoré univerzita podala aj trestné oznámenie. Policajti začali trestné stíhania, ktoré však po čase zastavili.

06.05.2014 16:35
debata

Katolícka univerzita sa to snažila zvrátiť podaním sťažností, ktoré však Okresná prokuratúra Ružomberok zamietla. „V súčasnosti Krajská prokuratúra Žilina na základe podnetu Katolíckej univerzity v Ružomberku, ktorý bol pôvodne adresovaný Generálnej prokuratúre SR, preskúmava postup Okresnej prokuratúry v Ružomberku,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik. Dodal, že o podnete rozhodnú pravdepodobne do konca júna 2014.

Rektor upozorňoval na údajné nehospodárne nakladanie s majetkom školy najmä na pedagogickej fakulte. „Vnútorná kontrola, ktorej výsledky potvrdil externý audítor, zistila, že boli na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity vyberané poplatky za vzdelávanie, ktoré neboli vkladané na účet univerzity. Vedenie univerzity sa začiatkom roka 2013 dozvedelo, že od ubytovaných v tzv. apartmánoch vyberali vrátničky Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity poplatky za ubytovanie, ktoré sa nedostali na účet univerzity,“ informoval ešte začiatkom tohto roka hovorca školy Vladimír Buzna.

Podľa neho zamestnanci fakulty poskytovali zamestnancom a doktorandom ubytovanie a nedávali im podpisovať štandardné nájomné zmluvy, ale darovacie zmluvy v prospech Fondu Ladislava Pyrkera.

„Založili ho dvaja zamestnanci pedagogickej fakulty, ide preto o súkromný neinvestičný fond, ktorý chce podporovať aktivity pedagogickej fakulty. Vedenie Katolíckej univerzity sa teší z každého neinvestičného fondu, ktorý podporuje aktivity univerzity či jej fakúlt. Problémom tohto fondu sú však jeho zdroje,“ uviedol Buzna.

Na základe priebežnej správy z vnútornej kontroly dvoch zamestnancov fakulty, ktorí boli v orgánoch fondu, rektor prepustil. Pedagogická fakulta tvrdí, že sa žiadny podvod, krádež, ani sprenevera nestala, čo potvrdili aj orgány činné v trestnom stíhaní.

„Všetkých desať trestných stíhaní vedených voči pedagogickej fakulte bolo zastavených s odôvodnením, že sa skutok nestal,“ vyjadrila sa fakulta.

Rektor Zasępa v pondelok 5. mája oznámil svoju rezignáciu. V úrade končí k 31. máju. Svoju rezignáciu odôvodnil aj pomermi na univerzite. „ …senát univerzity (a tiež senát pedagogickej fakulty) ignorovali výsledky vnútornej kontroly na Pedagogickej fakulte Katolíckej univerzity, ktoré boli potvrdené aj nezávislým audítorom, a neboli ochotné akceptovať vyvodenú zodpovednosť, čím sa usilovali legalizovať nezákonné konanie," napísal rektor v rezignačnom lis­te.

Problémy medzi akademickým senátom a rektorom trvajú už dlhšie. Predsedníčka senátu Ľudmila Krajčíriková pôsobí na pedagogickej fakulte. Ešte v minulom roku upozorňovala na nezhody medzi senátom a rektorom a tvrdila, že chyba je na strane rektora, ktorý neraz odmieta uznesenia senátu.

Akademický senát ešte v decembri 2013 schválil návrh na odvolanie rektora. S tým však nesúhlasil veľký kancelár univerzity – košický arcibiskup Bernard Bober, a preto sa návrh nedostal na ministerstvo školstva a pred prezidenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #prokuratúra #Katolícka univerzita v Ružomberku