Najviac pokút za zlú liečbu dostali fakultné nemocnice

Bratislava, Košice a Trnava. Fakultné nemocnice v týchto mestách dostali za posledné tri roky najviac pokút za to, že nesprávne liečili pacientov.

06.05.2014 20:00 , aktualizované: 07.05.2014 07:56
debata (2)

Lekári sa najčastejšie dopustili chýb pri diagnostike, pacientom nevykonali potrebné vyšetrenia.

Denník Pravda urobil analýzu výročných správ Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z rokov 2011 až 2013. Zostavil rebríček najviac pokutovaných nemocníc, v ktorých neposkytli pacientom zdravotnú starostlivosť správne, a takisto zoznam dôvodov, prečo ich lekári pochybili.

Na horných priečkach sú fakultné nemocnice v Bratislave, Košiciach a Trnave, sankciám sa však nevyhli ani menšie regionálne nemocnice. Medzi časté chyby lekárov patrilo, že nedali urobiť potrebné vyšetrenia, nesprávne určili diagnózu, a tým aj liečbu, a nesprávne vyhodnotili záznamy. Nemocnice tvrdia, že pokuty pri zanedbaní zdravotnej starostlivosti lekárom zosobňujú.

Príkladom v jednom z mnohých prípadov je smrť 49-ročného pacienta, ktorý zomrel na hemoragický šok, pre krvácanie v operačnej rane. Chirurg podľa dohľadu úradu zle zhodnotil zhoršenie zdravotného stavu pacienta. Pri začínajúcich príznakoch šoku mal byť pacient okamžite prevezený na operačnú sálu, mala mu byť urobená chirurgická revízia a náhrada stratenej krvi.

Výsledok dohľadu uvádza, že to by bola jediná šanca na záchranu života operovaného pacienta. „V súvislosti s uvedeným prípadom je možné konštatovať, že chirurgické pracovisko nemá dostatočné skúsenosti s laparoskopickou technikou,“ udáva úrad v správe.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou každoročne dostáva viac ako tisíc podnetov na postup lekárov. Pri takmer tridsiatich percentách sú podania oprávnené. Počty podaní na úrad sa zvyšujú, pacienti sa dožadujú nápravy. Kým v roku 2011 úrad prijal 1 391 podaní, ďalší rok ich bolo o štyristo viac. Stúpa aj počet pokút, ktoré za pochybenia udeľuje. V roku 2011 ich bolo 73, vlani už 131.

Podľa Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku chýb sa deje určite viac. „Tie, ktoré sa sformujú do sťažnosti či podnetu, tvoria len povestnú viditeľnú špičku ľadovca. Napríklad o mnohých pochybeniach sa pacienti ani príbuzní nikdy nedozvedia, v iných prípadoch to z rôznych dôvodov nechcú eskalovať ďalej,“ myslí si. Dodáva, že to nie je výčitka voči slovenskému zdravotníctvu.

„Nikto nie je neomylný a s omylmi sa stretávame na celom svete. Dôležité je, ako ich vieme identifikovať a aké opatrenia zavádzame, aby sme ich neopakovali,“ podotkol.

Najvyšší počet pokút, 16 za tri roky, odôvodňuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská tým, že nemocnica patrí medzi najväčšie zariadenia na Slovensku a lieči sa v nej aj najväčší počet pacientov. Vlani za nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť uhradila sankcie v celkovej výške 28-tisíc eur.

„Najvyššia možná sankčná pokuta bola uložená v súvislosti s úmrtím vo výške 9 900 eur. Jednotlivé prípady prerokovala škodová komisia nemocnice. Prostredníctvom nej sa pokuty zosobnili jednotlivým zamestnancom podľa zákona,“ povedala Maťašovská. Čo sa týka lekára, ktorý zle odviedol operáciu alebo zanedbal starostlivosť, tak zamestnávateľ mu môže podľa advokáta Stanislava Pavla zosobniť pokutu, maximálne však do 4-násobku jeho priemerného platu.

Maťašovská tvrdí, že apelujú na zamestnancov prostredníctvom porád, aby venovali vyššiu pozornosť poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, vedeniu zdravotnej dokumentácie a komunikácii. „Počas roka organizujeme aj odborné semináre pre zamestnancov s cieľom skvalitniť poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ dodáva na záver hovorkyňa.

Podobne reagovala aj hovorkyňa nemocnice UNLP Košice Ladislava Šustová. Aj u nich rieši sankcie škodová komisia, nemocnica ich za tri roky dostala 14. „Je potrebné zohľadniť, že UNLP je koncovou nemocnicou, ktorá prijíma najťažšie prípady chronického aj akútneho charakteru sekundárne z rôznych regiónov celého Slovenska, o čom svedčí aj viac ako 55-tisíc ukončených hospitalizácií ročne,“ ukončila hovorkyňa.

Ak nemocnice tvrdia, že robia všetko preto, aby lekári chyby nerobili, prečo sa počet sťažností na nich zvyšuje? Právnici, ktorí pacientov zastupujú na súdoch, to odôvodňujú tým, že naberajú viac odvahy. Na Slovensku sa podľa nich pomaly rúca mýtus o tom, že lekár je boh, ktorý o všetkom rozhoduje sám.

Analýza správ úradu pre dohľad tiež ukázala ešte jeden dôležitý fakt. A to je, že lekári majú problém určiť správne diagnostiku. Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko vysvetľuje, že na Slovensku chýbajú diagnostické postupy, podľa ktorých by lekári mali vyšetrovať a liečiť. „Už 25 rokov hovoríme o tom, že na nám chýbajú štandardy, teda, ako má lekár postupovať, napríklad pri podozrení na infarkt. Aké vyšetrenia má urobiť. Dnes také niečo neexistuje,“ uvádza Petko. Potom sa môže stať, že lekár neurobí nejaké vyšetrenie a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou to berie ako pochybenie.

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Na prahu ordinácie.

Petko tvrdí, že je veľmi ťažké skonštatovať, že išlo o pochybenie, aj keď nechce spochybňovať postup úradu. „Pri každej operácii hrozí riziko komplikácií a komplikácia sa berie u nás ako pochybenie. O desať rokov sa môže stať, že nás nebude mať kto operovať, pretože lekár nebude chcieť riskovať, že mu pri vážnych komplikáciách zomrie pacient a on bude trestne stíhaný,“ uvádza šéf asociácie a dodáva, že už pred polrokom sa začalo hovoriť o zavedení diagnostických štandardných postupov, ministerstvo zdravotníctva na nich už podľa Petka pracuje.

Rebríček najviac pokutovaných nemocníc
Nemocnice, ktorým ÚDZS uložil najviac pokút v súvislosti s nesprávne poskytovanou zdravotnou starostlivosťou
Nemocnica počet pokút (2011 – 2013)
Univerzitná nemocnica Bratislava 16
Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice 14
Fakultná nemocnica Trnava 13
Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica 10
Nemocnica s poliklinikou sv. Lukáša Galanta 7
Nemocnice a polikliniky, n. o., Bratislava (Rimavská Sobota, Žiar nad Hronom) 7
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina 7
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov 6
Fakultná nemocnica Trenčín 5
Fakultná nemocnica Nitra 4
Nemocnica s poliklinikou Trebišov 3
Nemocnica s poliklinikou Michalovce 3
Nemocnica A. Leňa Humenné 2
Nemocnica arm. generála L. Svobodu Svidník 2
Pozn.: Úrad neudáva, v akej výške dostali pokuty jednotlivé nemocnice
Ako stúpa počet pokút
Rok počet pokút suma v eurách
2011 73 177-tisíc eur
2012 107 214-tisíc eur
2013 131 pokút 218-tisíc eur
Zdroj: ÚDZS

Najčastejšie dôvody pochybení, pre ktoré ÚDZS udelil pokuty

  • neboli vykonané všetky zdravotné výkony, napríklad laboratórne vyšetrenie krvi, röntgen, CT a ďalšie odborné vyšetrenia
  • chýbali vyšetrenia, ktoré by potvrdili správnu diagnózu
  • nesprávne určená diagnóza a následne aj liečba
  • nesprávne vyhodnotené záznamy

Zdroj: Pravda, ÚDZS

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #pokuta