Pustili hymnu a zabudli zavolať prezidenta

Tentoraz za to nemohol. Prezident Ivan Gašparovič sa v utorok dostal pred pozvanými politikmi, diplomatmi, predstaviteľmi akademickej obce do kurióznej situácie.

07.05.2014 09:00
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič počas prejavu na zasadnutí Národného konvertu o Európskej únii v Bratislave.
debata (76)

Zatiaľ čo moderátor v historickej budove Národnej rady ohlásil jeho príchod, on si spokojne sedel v salóniku.

„Prezident prichádza,“ ozvalo sa v reproduktoroch. V tom momente všetci vstali a začali hrať hymnu. Moderátor však akosi zabudol, že prezidenta treba medzi hostí aj zavolať. A tak keď sa Gašparovič vo dverách neobjavil, hymna stíchla. Moderátor už vedel, že je zle, a tak rýchlo zahlásil malý problém. Nastala chvíľa čakania a na rad prišiel druhý pokus. Ten sa už vydaril. Aspoň tým, že prišiel prezident. To, že kráčal do siene za zvukov slovenskej štátnej hymny, asi v poriadku nebolo. Veď doteraz nikdy, nikto pri hraní hymny nikde nevchádzal.

Takto sa v utorok začínal Národný konvent o Európskej únii v Bratislave. Situáciou bol zaskočený a prekvapený aj hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Odôvodnil to komunikačným skratom. „Náš protokol ma informoval, že hymnu mali hrať, až keď prezident s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom zaujmú miesta v sále. Oni čakali asi 15 minút v salóniku, kým sa sála zaplní hosťami,“ povedal Trubač.

Akciu organizovalo Centrum pre európske záležitosti spolu s Ministerstvom zahraničných vecí.

Keď sa už skončila úvodná ceremónia a odzneli úvodné prejavy, nastúpila diskusia o tom, ako odľahčiť ťažkú tematiku o Európskej únii, zaujať ňou ľudí a ešte sa aj dostať do médií. Na to, že v novinách o sebe málo číta, sa posťažoval podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Tu sa nedal zahanbiť premiér Robert Fico a hneď mal preňho radu: „Povedz, že treba zrušiť Európsky parlament a hneď tam budeš,“ zažartoval. Okamžite sa ozval hlasný smiech.

Fico tvrdí, že ľudia potrebujú počuť niekedy iný slovník a iný jazyk v súvislosti s úniou. „Prečo dnes EÚ nie je taká známa?“ Položil si predseda vlády otázku a vzápätí si na ňu aj odpovedal: „No lebo jej nikto nerozumie.“ Niekedy ani on, najmä keď dostane do ruky závery Európskej rady. „Musím si ako premiér zavolať expertov, aby mi vysvetlili, čo je politickým záujmom Európskej rady.“ Podľa neho sú v texte mnohé odborné výrazy, a preto treba európske témy pomenúvať aj domácim jazykom, aby ľudia vedeli, o čom EÚ je. „Ak začneme používať bruselský jazyk, ľudia poutekajú. Nikoho to nebude zaujímať,“ poznamenal Fico.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #hymna #Ivan Gašparovič