Smer bude diskutovať o Procházkovom návrhu o Ukrajine

Vládny Smer bude na poslaneckom klube diskutovať o návrhu nezaradeného poslanca Radoslava Procházku, ktorý chce presadiť, aby sa májová schôdza parlamentu rozšírila o ďalší bod, a to o prípravu Národného plánu ochrany pre prípad potenciálneho vojnového konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom.

07.05.2014 11:35
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (39)

„Všetci vnímame, že situácia na Ukrajine je zložitá. Zasadala Bezpečnostná rada, situáciou sa zaoberá aj vláda. Aj my na poslaneckom klube budeme vážne diskutovať, či rokovanie o Ukrajine má byť samostatným bodom májovej schôdze,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu Jana Laššáková.

Zároveň jej trochu prekáža, že sa Procházka neskúsil dohodnúť so Smerom na postupe pred tým, ako s iniciatívou predstúpil pred médiá. „Nič mu nebránilo, aby sme sa stretli, mohli sme si to vydiskutovať,“ poznamenala Laššáková.

Podľa Procházku potrebujeme plán ochrany

Slovensko podľa nezaradeného poslanca Procházku potrebuje Národný plán ochrany. „Slovenská republika čelí najvážnejšej vonkajšej bezpečnostnej hrozbe od svojho vzniku. Riziká, ktorým čelí, sú geopolitické, ekonomické a bezpečnostné a sú mimoriadne vážne,“ povedal v utorok Procházka.

O Národnom pláne ochrany pre prípad potenciálneho vojnového konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom by mal podľa Procházku diskutovať parlament na najbližšej schôdzi, Procházka navrhne tento bod zaradiť do programu májového zasadnutia národnej rady.

Podľa opozičného poslanca je „svätým právom našich občanov,“ aby vláda a všetky štátne orgány urobili v rámci svojich možností všetko pre to, aby minimalizovali akékoľvek riziká a škody, ktoré hrozia Slovensku.

Slovensko by podľa Procházku malo pripraviť podrobný scenár pre prípad eskalácie konfliktu s dôrazom na možnú humanitárnu krízu a príchod množstva utečencov. „Druhým bodom je vedenie predsedníctva V4 cez tému ochrany energetickej bezpečnosti s dôrazom na urýchlenie budovania regionálneho trhu s plynom v rámci V4,“ dodal Procházka.

Za tretí hlavný bod považuje Procházka vytvorenie národnej politickej stratégie vo vzťahu k variantom riešenia ukrajinskej krízy s dôrazom na prevenciu pred opakovaním „Mníchova dva“.

Hrnčiar chce vládu zaktivizovať

„Vláda by mala mať väčší ťah na bránu, minimálne taký ako v roku 2007, keď riešila prípad otrávenia psa pani Tomanovej,“ povedal poslanec Andrej Hrnčiar.

Vláda podľa jeho slov musí pripraviť stratégiu, ako postupovať v prípade masového exodu utečencov z Ukrajiny na Slovensko, ktorých podľa jeho slov v krajnom prípade môže byť do pol milióna.

Zo 45 miliónov obyvateľov Ukrajiny v prípade vojnového konfliktu môže podľa analýz byť osem miliónov utečencov, na Slovensko z nich môže mieriť spomínaného pol milióna.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Jana Laššáková #Radoslav Procházka #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Andrej Hrnčiar