V Žiline zlučujú JIS-ky, zdravotníci v tom vidia problém

Zdravotnícki odborári v žilinskej nemocnici kritizujú spôsob akým sú spájané jednotky intenzívnej starostlivosti do jedného centrálneho pracoviska.

07.05.2014 18:00
nemocnica, Žilina Foto: ,
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline zriadila centrálnu JIS, kde zlúčila štyri JIS-ky ortopédie, neurochirurgie, chirurgie a traumatológie.
debata (4)

Sestry sa obávajú o zamestnanie, aj možného zhoršenia zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Vedenie nemocnice kritike nerozumie.

V nemocnici zatiaľ prebieha skúšobná prevádzka centralizovanej JIS a presťahované boli ortopedická a neurochirurgická JIS-ka. Postupne k ním pribudne ešte chirurgická a traumatologická. Vedenie nemocnice si myslí, že tento krok posúva zdravotnú starostlivosť o pacienta na vyššiu úroveň, zdravotníci hovoria o problémoch.

Prvý vidia v znížení počtu lôžok, oproti pôvodných JIS-kách, kde bolo spolu 27 lôžok. Podľa hovorkyne nemocnice sa mení len priestorové rozmiestnenie. „Vychádzame z 18-mesačnej analýzy vyťaženosti a obsadenosti JIS, kde z pôvodných 27 lôžok bolo 11 neobsadených. Na základe tohto hodnotenia sme sa rozhodli urobiť tento krok a vytvárame miesto, kde bude 15 lôžok na centrálnej JIS a zároveň pooperačná izba so šesť-až ôsmimi lôžkami,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Mária Koporecová.

Nová centrálna JIS v žilinskej nemocnici zlúči... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
nova JIS, Žilina, nemocnica Nová centrálna JIS v žilinskej nemocnici zlúči štyri doterajšie JIS ortopedického, neurorchirurgického, chirurgického a traumatologického oddelenia.

Odborári mienia, že lôžka priamo na novovytvorenej jednotke intenzívnej starostlivosti nebudú pre potreby žilinského regiónu kapacitne stačiť. „Nie v každý deň, v každú hodinu je potreba umiestnenia pacienta úplne rovnaká, to sa mení zo dňa na deň. Počet lôžok, ktorý je vytvorený na centrálnej JIS kapacitne nestačí pre potreby chirurgických odborov,“ uviedol žilinský lekár a zástupca Lekárskeho odborového združenia Boris Babiš.

Monika Kavecká, predsedníčka Základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek v Žiline, kritizuje, že sestry sú presúvané na centrálnu JIS-ku bez toho, aby boli na nové pracovisko zaškolené. "Bez akéhokoľvek zaučenia či nejakej prípravy sme boli postavené do služieb. Napríklad sestra z ortopédie sa bude starať aj o neurochirur­gických pacientov, čo je dosť špecifické. Predsa ak erudovaná sestra, ktorá robí dvadsať rokov na ortopedickej JIS-ke a teraz sa má začať starať o neurochirur­gických pacientov, je to dosť náročné, je to viac-menej obava,“ povedala.

Monika Kavecká (vpravo), Jozefína Súkeníková a... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
odborári, Monika Kavecká, Jozefína Súkeníková, Boris Babiš Monika Kavecká (vpravo), Jozefína Súkeníková a Boris Babiš, zástupcovia zdravotníckych odborových organizácii pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline kritizovali spôsob vzniku novej centrálnej JIS.

Iný názor ako Kavecká má sestra – špecialistka, tiež členka oborovej organizácie, ktorú sme zastihli na novovytvorenom pracovisku. „Práca sestry na každej JIS je práca odborná a samej sestre je to jedno či pracuje na neurochirurgickej JIS alebo pracuje na centrálnej JIS, je stále sestra, ktorá je sestrou JIS takže ovláda všetku starostlivosť o pacienta,“ hovorí Renáta Podešvová.

Sestry sa obávajú straty zamestnania, no vedenie nemocnice prepúšťanie v súvislosti s novovytvorenou centrálnou JIS nepripúšťa. Nemocnica za novozriadeným pracoviskom vidí lepšiu zdravotnú starostlivosť, kde sa má kumulovať kvalitnejšie materiálno-technologické vybavenie aj personál. Podľa odborárov tak ako pred dvomi rokmi, kedy sa proti zmenám v žilinskej nemocnici zdvihla vlna protestov, ani táto oraganizačná zmena nebola dostatočne a seriózne prerokovaná so zástupcami odborových organizácií. Podľa hovorkyne nemocnice sa naopak, pred zmenou uskutočnilo niekoľko porád.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #odborári #jednotka intenzívnej starostlivosti