Platiť za priestupky v cudzine budú vodiči aj naďalej

Pre chybu v slovíčkach to vyzeralo, že naši vodiči budú môcť po zahraničných cestách jazdiť nadivoko. Luxemburg totiž v utorok zrušil európsku smernicu, podľa ktorej si majú členské štáty Európskej únie medzi sebou vymieňať informácie o dopravných priestupkoch svojich krajanov.

09.05.2014 13:00
debata

Vodiči sa však nemusia tešiť predčasne. Pokuty, ktoré im vyrubia dopraváci v cudzine, budú musieť zaplatiť rovnako ako doteraz.

Európsky súdny dvor zrušil smernicu len pre právnu chybu. Európska komisia a Rada Európy ju totiž nesprávne začlenili do oblasti policajnej spolupráce, ktorá tiež umožňuje cezhraničnú výmenu informácií. Tie sa však týkajú najmä predchádzania a vyšetrovania trestných činov. Európska komisia preto od súdneho dvora žiadala, aby ju zrušil. Obsah smernice sa po novom nezmení, bude len patriť do oblasti na zlepšenie bezpečnosti dopravy.

Z nášho ministerstva vnútra potvrdili, že k žiadnej zmene, ktorá by sa dotkla vodičov, nedôjde. „Európsky parlament a rada majú 12 mesiacov na nahradenie smernice novou smernicou. Počas tejto doby zostávajú účinky zrušenej smernice zachované. Nepredpokladáme žiadne praktické dopady tohto rozsudku,“ uviedli z tlačového odboru rezortu vnútra. Ani po prechodnom ročnom období podľa rezortu vnútra k žiadnemu uvoľneniu pravidiel nedôjde.

Slováka, ktorý poruší dopravné predpisy v zahraničí, si môže tamojšia polícia vyhľadať v našom systéme evidencie vozidiel a poslať mu šek s pokutou. Tú môže udeliť pri ôsmich priestupkoch. Ide o prekročenie rýchlosti, nepoužitie bezpečnostného pásu, nezastavenie na červený svetelný signál na svetelnom signalizačnom zariadení, jazda pod vplyvom alkoholu, jazda pod vplyvom návykových látok, nepoužitie ochrannej prilby, nedovolená jazda v jazdnom pruhu, nedovolené použitie mobilného telefónu alebo akéhokoľvek iného komunikačného zariadenia počas jazdy. Táto výmena informácií platí pre všetky členské štáty od novembra roku 2013 okrem Británie, Írska a Dánska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #pokuty #priestupky