Zriaďovateľ školy zrejme bude môcť vetovať návrh na riaditeľa

Zriaďovateľ zrejme dostane možnosť vetovať návrh rady školy na riaditeľa. Umožniť by mu to mali zmeny v zákone o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktoré chystá rezort školstva.

09.05.2014 11:35
debata

Právo veta pre zriaďovateľa navrhovala aj správa o stave školstva, ktorej upravenú verziu zverejnilo ministerstvo vlani v septembri.

„V navrhovanom ustanovení nového zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve sa umožňuje zriaďovateľovi neprijať návrh rady školy na kandidáta na riaditeľa školy. V prípade, že zriaďovateľ neprijme ani ďalšieho kandidáta z tohto výberového konania, musí sa uskutočniť nové výberové konanie, z ktorého kandidáta rady školy na riaditeľa už musí zriaďovateľ akceptovať,“ vysvetlil navrhovaný postup hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Účinnosť zmien sa navrhuje od septembra 2015.

V súčasnosti platí, že rada školy, v ktorej majú zastúpenie zamestnanci školy, rodičia aj zriaďovateľ, predkladá návrh na kandidáta na riaditeľa zriaďovateľovi. Návrh je pritom pre zriaďovateľa záväzný.

Posilniť postavenie zriaďovateľov v školských zákonoch žiadalo ešte v minulom roku Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ako informovala hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková, robili tak v zmysle zásady „kto zodpovedá, ten musí aj riadiť“.

Pôvodne sa rátalo s možnosťou, že riaditeľov základných a stredných škôl by mali menovať a odvolávať výhradne zriaďovatelia. Takýto návrh ale vyvolal nevôľu v radoch zástupcov škôl a učiteľov.

Napokon zriaďovateľ zrejme dostane právo veta v prípade dvoch kandidátov, ktorých navrhne rada školy z výberového konania. K aktuálnemu riešeniu, ktoré predostrelo ministerstvo školstva, sa ZMOS konkrétne nevyjadril.

„Predstavitelia ZMOS sa podieľajú svojimi návrhmi, pripomienkami a stanoviskami na príprave zákonov na rokovaniach s ministerstvom školstva a tiež ich uplatníme v riadnom pripomienkovom konaní,“ uviedla Bujňáková.

„My sme za systém, aký funguje teraz, aby rozhodovali rady školy,“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Ako však uviedol, počkajú si na definitívnu verziu návrhu zákona, ako ho ministerstvo zverejní, keďže sa k nej ešte diskutuje.

Odborári sa ho chystajú aj pripomienkovať. Nové školské odbory zmenu nevnímajú pozitívne. „Posilňuje sa tak právomoc zriaďovateľa a ja na to nevidím iný dôvod, len taký, že vzniká priestor na politické nominácie riaditeľov,“ hovorí predseda nových odborov Ľudovít Sebelédi.

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #ministerstvo školstva #ZMOS #riaditeľ školy