Za povereného rektora Katolíckej univerzity zvolili Jozefa Jaraba

Akademický senát rozhodol, že Katolícku univerzitu dočasne povedie kňaz Spišskej diecézy Jozef Jarab. Nové voľby sa uskutočnia 10. júna. Súčasný rektor Tadeusz Zasępa minulý týždeň rezignoval pre spory a nezhody na univerzite, ktoré mal najmä s akademickým senátom.

09.05.2014 13:35 , aktualizované: 17:00
Katolícka univerzita Foto: ,
Mimoriadne zasadnutie Akademického senátu Katolíckej univerzity v Ružomberku zvoli dočasného rektora.
debata

Jozef Jarab pôsobí ako rektor Kňažského seminára v Spišskom Podhradí, aj ako podpredseda Akreditačnej komisie, pričom ako rektor univerzity bude musieť na túto funkciu abdikovať. „Očakávame, že stabilizuje situáciu na Katolíckej univerzite, že nastolí pokoj, nastolí dialóg medzi senátormi, a že to bude rektor, ktorý univerzitu očistí,“ povedala predsedníčka Akademického senátu Ľudmila Krajčíriková.

Na voľbe senátu v Ružomberku sa Jarab pre iné pracovné povinnosti nezúčastnil, no senátori, ktorí ho navrhli ako kandidáta uviedli, že chce univerzite pomôcť, a že je dobrý človek, ktorý ľudí spája. Tým, čo ho nepoznajú neostalo nič iné, len kolegom zo senátu dôverovať, keďže bol jediným kandidátom. „Osobne sa mi ťažko hlasuje, pokiaľ kandidáta nepoznám, myslím si, že je to dôležitá funkcia s veľkým dosahom predovšetkým na študentov a dosť dôležitá funkcia na to, aby sme toho človeka mohli poznať,“ uviedol senátor za študentskú časť, Viktor Mydlo z Fakulty zdravotníctva.

Zasępa povedie univerzitu do 1. júna

Poverenie dočasného rektora musí ešte schváliť veľký kancelár univerzity a následne to bude oznámené ministrovi školstva. Jarab bude povereným rektorom od 1. júna. Dovtedy univerzitu naďalej povedie Tadeusz Zasępa. Hoci je dovtedy plnohodnotným rektorom, Akademický senát zvažoval obmedziť mu kompetencie a zabrániť, aby už neuskutočňoval ekonomické a personálne rozhodnutia okrem bežného chodu univerzity. Napokon sa zhodli na miernejšej verzii, kde ho o to len požiadali.

Zasępu, ktorému malo funkčné obdobie skončiť až o dva roky podporujú ako morálneho človeka absolventi univerzity. Na jeho podporu je petícia, ktorú podpísalo zatiaľ 290 ľudí. „Vážime si ho za to, čo urobil pre univerzitu, pre nás. Nežiadame ho aby zostal vo funkcii, ale chceme mu vyjadriť morálnu podporu. Tiež nám ide o to, aby sa veci pohli, lebo nám záleží na osude univerzity. Prebehla tu vnútorná kontrola, ktorá mala nejaké výsledky, zistili sa pochybenia, ale nebola vyvodená žiadna zodpovednosť. Preto by sme radi poprosili Konferenciu biskupov Slovenska, ktorá je zriaďovateľom Katolíckej univerzity, aby sa opäť zaoberala týmito výsledkami, ktoré potvrdil aj nezávislý audítor a aby sme sa dozvedeli, kde je pravda,“ povedala signatárka výzvy Monika Krčmáriková.

Na ekonomické pochybenia na pedagogickej fakulte upozornil vlani práve Tadeusz Zasępa. Predsedníčka senátu Krajčíriková hovorí, že to boli len vykontšruované situácie a poukázala, že trestné stíhanie zastavila i polícia. Krajská prokuratúra v Žiline však ešte preverí postup okresnej prokuratúry i to, či bolo správne zastaviť vyšetrovanie na Katolíckej univerzite v Ružomberku.

Konferencia biskupov Slovenska nepovedala, či sa bude zaoberať výsledkami kontroly na univerzite. V stanovisku len uviedla, že Zasępovu rezignáciu berie na vedomie. „Máme nádej, že toto rozhodnutie prispeje k upokojeniu situácie a k napĺňaniu poslania Katolíckej univerzity. Konferencia biskupov Slovenska očakáva, že všetky kompetentné osoby budú konať podľa Štatútu Katolíckej univerzity a zákonov Slovenskej republiky,“ konštatoval Jozef Kováčik, hovorca KBS.

Zasępa, ktorý bol počas pôsobenia v zahraničí nominovaný okrem iného na Nobelovu cenu ako rektor na Katolíckej univerzite v Ružomberku končí 31. mája, však ostáva pôsobiť ako profesor na katedre žurnalistiky.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Katolícka univerzita v Ružomberku #Tadeusz Zasepa #rektor