Prezident: Padlí si zaslúžia úctu v akýkoľvek deň

Tí, ktorí padli vo vojne, si zaslúžia úctu v akýkoľvek deň. Vyhlásil to v piatok prezident SR Ivan Gašparovič pri príležitosti pietneho aktu položenia vencov na pamiatku padlých sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne.

09.05.2014 13:45
Ivan Gašparovič, prezident, Slavín, kladenie... Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič počas kladenia venca k pamätníku Slavín pri príležžitosti Dňa v흻azstva nad faššizmom.
debata (9)

Hoci na Slovensku je oficiálnym štátnym sviatkom Deň víťazstva nad fašizmom 8. máj, prezident prišiel vence k pamätníku položiť 9. mája.

„Ja sa nechcem pustiť do úvah, prečo ôsmy alebo deviaty,“ povedal prezident. „Chcem skonštatovať len jedno – je to úcta pre tých, ktorí padli v druhej svetovej vojne a je jedno, či si ich prídem uctiť ôsmeho alebo deviateho, aj v akýkoľvek iný deň si to zaslúži“.

Prezident Ivan Gašparovič počas kladenia venca...
Prezident počas kladenia venca k pamätníku Slavín.
+3Prezident Ivan Gašparovič počas kladenia venca...

Podľa Gašparoviča každý človek, ktorý si uvedomuje, čo to znamená prežiť vojnu, si musí uctiť tých, ktorí vo vojne padli.

Kapitulácia Nemeckej ríše podpísaná vo francúzskom meste Remeš vstúpila do platnosti 8. mája 1945. Sovietsky zväz ale požadoval zopakovanie aktu v Berlíne s odôvodnením, že v Remeši nemal splnomocneného dôstojníka. Ako výročie víťazstva nad fašizmom tak Sovietsky zväz oslavoval 9. máj. Neskôr tento dátum prebralo aj Československo. 9. máj je naďalej oficiálnym sviatkom v Ruskej federácii a niektorých bývalých republikách Sovietskeho zväzu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #druhá svetová vojna #Ivan Gašparovič #Slavín #Deň víťazstva nad fašizmom