Predsedu NS SR budú voliť v Dome kultúry v Sobranciach

Súdna rada bude 19. mája voliť nového predsedu najvyššieho súdu v Dome kultúry v Sobranciach na východnom Slovensku.

09.05.2014 15:14
debata (4)

Výber miesta rokovania nie je podľa kancelárie predsedu NS SR Štefana Harabina, ktorý je aj predsedom súdnej rady, výnimočnou záležitosťou. „Ide o rovnakú situáciu ako pri voľbe podpredsedníčky Najvyššieho súdu SR, ktorá sa konala na výjazdovom zasadnutí Súdnej rady SR v Oščadnici,“ uviedla kancelária predsedu NS SR.

Výber kultúrneho domu ako rokovacieho miesta zdôvodnila Harabinova kancelária snahou o ústretovosť k požiadavke mimovládnej organizácie. „Predseda súdnej rady chcel tým splniť požiadavku Aliancie Fair-play o zabezpečenie adekvátnej rokovacej miestnosti z dôvodu zvýšeného záujmu verejnosti o voľbu,“ vysvetlila kancelária.

Aliancia Fair-play hovorí, že súdnu radu žiadala len o to, aby pre voľbu šéfa najvyššieho súdu pripravila dostatočne veľkú miestnosť, a nie o to, v ktorom konkrétnom meste sa má rokovanie uskutočniť. „Dopočuli sme sa totiž, že v hre o miesto stretnutia mala byť aj malá sobášna sieň v Sobranciach. Keďže očakávame väčší záujem, hrozilo by, že v primalej miestnosti by sa verejnosť a novinári nepomestili,“ uviedol Pavol Lacko z Aliancie Fair-play. Jej predstavitelia si ale myslia, že výjazdové zasadnutia súdnej rady po Slovensku nijako neprispievajú k tomu, aby sa rada viac otvorila verejnej kontrole. „Pochybujeme tiež o ich hospodárnosti, keďže súdna rada, resp. štátne orgány majú v Bratislave vlastné priestory, ktoré nie je potrebné na takéto zasadnutia špeciálne pripravovať,“ dodal Lacko.

V súboji o kreslo nového predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR) sa stretnú traja súperi – súčasný predseda NS SR Štefan Harabin (navrhla ho sudcovská rada domovského NS SR a sudcovské rady Okresných súdov Pezinok, Humenné, Stará Ľubovňa s podporou Združenia sudcov Slovenska, sudcovskej rady Krajského súdu v Košiciach a pléna sudcov Okresného súdu Čadca), predsedníčka občianskoprávneho kolégia a sudkyňa NS SR Jana Bajánková (navrhol ju minister spravodlivosti a traja členovia súdnej rady) a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová (navrhlo ju združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu).

Harabinovi päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin bol do funkcie sudcu ustanovený 1. januára 1983 a na NS SR ho pridelili 1. januára 1993.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Súdna rada