Čižnár zváži dovolanie voči prepusteniu v kauze bankomatového gangu

Prepustenie trojice údajných členov bankomatovej mafie zo súdnej väzby sa možno bude riešiť dovolaním. Uvažuje o tom generálna prokuratúra. "Po doručení rozhodnutia Krajského súdu Bratislava o prepustení obžalovaných Jána G. a spol. zo súdnej väzby na slobodu Generálna prokuratúra SR zváži podanie podnetu na podanie dovolania ministrom spravodlivosti SR," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

09.05.2014 16:00
debata (5)

Prepustenie spomínaných obžalovaných pre pochybenie sudcu podľa Predajňovej znepokojilo generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Na základe jeho pokynu sa vykonali úkony smerujúce k opätovnému zadržaniu členov tzv. bankomatovej mafie,“ uviedla.

Ján G. a dvaja ďalší muži sú momentálne v policajnej cele. Policajti ich zatkli pre staršie obvinenie z krádeží bankomatov v zahraničí. Na súde sa riešia momentálne prípady slovenských bankomatov. V obžalobe je 25 skutkov, stíhajú dokopy siedmich ľudí, hrozia im tresty od desať do 15 rokov, organizátorovi 15 až 20 rokov.

Troch obžalovaných prepustili z väzby v utorok po tom, ako Krajský súd Bratislava skonštatoval chyby pri pojednávaní prípadu na okresnom súde. Konštatoval, že predseda senátu okresného súdu v prejednávanej veci konal nesústredene, pričom zistil prieťahy v nedostatočnom organizovaní hlavného pojednávania.

Väzba obžalovaných tak mala sankčný charakter, povedal v stredu hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Dvaja ďalší obžalovaní v tejto kauze boli prepustení z väzby vlani na jeseň, pričom toto prepustenie riešila aj šéfka prvého bratislavského okresného súdu Eva Fulcová podaním návrhu na disciplinárne konanie voči sudcovi. Zvyšní dvaja obžalovaní sú na úteku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #bankomatová mafia