Gašparovič odpísal na list Kiskovi

Prezident Ivan Gašparovič odpísal na list svojho nástupcu v úrade Andreja Kisku. "Prezident Ivan Gašparovič reagoval na list Andreja Kisku, tento týždeň mu odoslal list," uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač s tým, že obsah listu nebudú zverejňovať. "Je na zvážení pána Kisku, či tak urobí," dodal Trubač.

09.05.2014 16:15 , aktualizované: 19:37
Andrej Kiska Foto: ,
Novozvolený prezident Andrej Kiska
debata (288)

Víťaz prezidentských volieb a budúca hlava štátu Kiska v liste prezidenta Gašparoviča žiadal o stretnutie. Kiska sa chce s Gašparovičom stretnúť, aby spolu prebrali prechod prezidentského úradu. Gašparovič oznámil, že ak Kiska o stretnutie s ním požiada, určite takéto stretnutie bude.

Andrej Kiska v piatok znenie listu od úradujúceho prezidenta Gašparoviča zverejnil. V liste Gašparovič svojho nástupcu ubezpečuje, že Kancelária prezidenta Slovenskej republiky urobí všetko potrebné, aby po inaugurácii v polovici júna prevzal úrad, ktorý bude plynulo a kontinuálne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z Ústavy Slovenskej republiky a zákona o Kancelárii prezidenta SR. Úradujúci prezident neuvádza v liste žiadny termín stretnutia s Kiskom, neformálne stretnutie pred inauguráciou nevylúčil. „V tejto fáze Vašej prípravy nevidím nutnosť osobne meritórne posudzovať politické otázky, o ktorých priebežne informujete prostredníctvom médií. Zároveň však nevylučujem pred inauguráciou naše neformálne stretnutie a už teraz vyjadrujem pripravenosť kedykoľvek v budúcnosti stretávať sa s Vami ku konzultáciám o akýchkoľvek dôležitých témach pre Slovensko a jeho občanov,“ napísal Gašparovič Kiskovi.

Zvolený prezident Andrej Kiska nechcel Gašparovičovo rozhodnutie pre médiá komentovať, ale ako sám uviedol, berie ho na vedomie. „V kampani som sľúbil, že by som chcel poľudštiť politiku, a považoval som za prirodzené, normálne a správne, aby sa stretol zvolený prezident a úradujúci prezident a osobne sa porozprávali o tejto práci,“ uviedol dnes Kiska.

Z obsahu Gašparovičovho listu dobrá vôľa nevyplýva, myslí si politológ Ján Baránek. „Je tam skrytá výčitka, že budúci prezident komunikuje cez médiá a hlavný odkaz je, že nevidí nutnosť riešiť s ním veci,“ hovorí Baránek. Výčitka nie je podľa Baránka na mieste. „Na jednej strane mu vyčíta, že komunikuje cez médiá a na druhej strane sa s ním nestretne. To nemá logiku,“ zhodnotil. „Gašparovič nám aj Kiskovi vlastne povedal, že nie je ochotný prekročiť svoj tieň a bude konať spolitizovane až do záveru,“ dodal Baránek.

Občiansky kandidát Andrej Kiska sa stane prezidentom Slovenskej republiky 15. júna. V druhom kole prezidentských volieb podľa oficiálnych výsledkov získal 1 307 065 hlasov voličov. Súčasný premiér Robert Fico dostal 893 841 hlasov oprávnených voličov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

288 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #list #Ivan Gašparovič #Andrej Kiska