Žigov zákon nás zničí, sťažujú sa zberne

Prepúšťanie zamestnancov, ale aj likvidáciu podnikov avizujú zberne druhotných surovín. Dôvodom majú byť zmeny, ktoré pre nich chystá ministerstvo životného prostredia.

12.05.2014 12:00
zberne, železo Foto: ,
Výkupcov železa čakajú po nadobudnutí účinnosti nového zákona podľa ich slov ťažké časy.
debata (58)

Medzi nimi je nová zrážková 19-percentá daň z odkúpeného odpadu či bezhotovostná platba za výkup železa. Tieto návrhy obsahuje zákon o odpadoch, ktorý minulý týždeň prešiel pripomienkovým konaním. Zberne tak majú ešte nádej, že ich pripomienky minister Peter Žiga do zákona zakomponuje.

Tí, ktorí zberniam kovy predávajú, budú po novom dostávať o 19 percent menej než doteraz. Zberne tvrdia, že ľudí to od predaja odradí a im sa zníži obrat. K tomu podľa nich prispeje ešte aj zákaz platby v hotovosti.

„Nám to prinesie zvýšené náklady na réžiu, pričom nové pravidlá výrazne znížia objem k nám privezeného odpadu, možno aj o 50 a viac percent. Už teraz môžem povedať, že zo súčasných osem zamestnancov budem musieť prepustiť asi polovicu,“ povedal Igor Albert, majiteľ zberných surovín v Rimavskej Sobote a člen Asociácie nezávislých spracovateľov druhotných surovín.

Nové pravidlá sa podľa neho dotknú chudobných regiónov, v ktorých si ľudia prilepšujú na život zberom železa a jeho predajom. „Až 80 percent z dovezeného kovového odpadu či šrotu ku nám prinesú fyzické osoby, najmä sociálne najslabšie skupiny. Väčšina z nich nemá v banke zriadený účet . Za prinesený odpad by navyše dostali menej peňazí ako doteraz. Po jeho zdanení zhruba o pätinu doterajšej sumy,“ podčiarkol Albert.

76-ročný Joachim Lajgút z Nižnej Pokoradze predáva v rimavskosobotskej zberni kovový odpad niekoľkokrát za rok. Prilepšuje si tým k dôchodku. Či tak bude robiť aj po nadobudnutí účinnosti zákona, nevie. „Účet v banke nemám a ani si ho nezriadim. Platil by som zbytočné poplatky,“ konštatoval dôchodca. Bez príjmu na prilepšenie skončí aj päťdesiatnik Jozef Kováč, ktorého poznajú v Rimavskej Sobote ako človeka bez domova.

Do zberných surovín nosí kovový odpad denne a vždy si so sebou odnesie dve až štyri eurá. Podľa toho, koľko železa prinesie. Za kilo mu vyplatia pätnásť centov. Povedal, že účet v banke mať nebude.

Šrot sa podľa Alberta nebude oplácať voziť do zberných surovín ani dovozcom z okolitých obcí. Myslí si, že ak si prerátajú prepravné náklady na benzín, nebudú v zisku. Hrozí tak, že kovový odpad sa bude hromadiť na skládkach alebo ho budú vykupovať do zahraničia, alebo na tom budú profitovať špekulanti a úžerníci.

Sociologička Zuzana Kusá považuje pravidlo platby na účet za ešte horšie ako avizované zdanenie, lebo vyradí z tohto spôsobu obživy tých najchudobnejších, ktorí spravidla nikdy nemajú účet v banke. „Alebo ich urobí otrocky závislými na nejakom živnostníkovi, ktorý účet v banke má a milostivo im dovolí oddrieť robotu za ešte menší peniaz ako v minulosti. Je to smutné,“ poznamenala Kusá.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nový zákon o odpadoch posunie Slovensko k modernej čistejšej Európe. Sprísnenie výkupu kovov od fyzických osôb má podľa Juraja Rybanského z komunikačného odboru ministerstva eliminovať pokračujúce krádeže kovov, napr. kanálových poklopov, ktoré ohrozujú životy a zdravie ľudí.

„Očakávame, že nové pravidlá vytlačia z trhu nepoctivých podnikateľov a povedú k zníženiu kriminality v tejto oblasti,“ poznamenal Rybanský. V roku 2011 vraj zlodeji len na farebných kovoch spôsobili škodu takmer za 3,4 milióna eur. Podľa rezortného ministra Petra Žigu až 80 percent materiálu vo výkupniach pochádza z trestnej činnosti.

Zberne s týmito tvrdeniami polemizujú. Albert tvrdí, že každý zákazník sa musí preukázať dokladom totožnosti, evidujú každý kus odpadu, i to, kto ho priniesol. Podniky kontrolujú daňováci, úradníci životného prostredia aj polícia. „Ak by sa napriek tomu našiel nejaký subjekt, ktorý vykupuje aj kradnutý materiál, tak nech mu zoberú licenciu a netrestajú za to všetkých,“ dodal Albert.

O tom, že ide o dôležitú tému, svedčí aj počet pripomienok k zákonu v medzirezortnom konaní. Zberne, výrobcovia a dovozcovia elektrotechniky, zamestnávateľské zväzy, ministerstvá a iné subjekty ich spolu poslali takmer 2 700. Žiga plánoval, že zákon posunie do vlády v júli, do parlamentu by sa mal dostať na jeseň. Platiť by mal od začiatku roka 2015. Rybanský z ministerstva upozornil, že zákonu predchádzala diskusia so všetkými zainteresovanými stranami, ktorá trvala takmer rok.

Aké zmeny nový zákon o odpadoch prinesie:

  • Koniec platieb v hotovosti, odmena za prinesený odpad sa má fyzickým osobám vyplácať bezhotovostne.
  • Do zberných surovín prinesený odpad sa bude zdaňovať 19-percentnou daňou.
  • Kovošrot budú musieť zberne skladovať na zberných dvoroch minimálne sedem dní.
  • Zberné dvory budú musieť byť povinne vybavené kamerovým systémom monitorujúcim od­pad.
  • Kovový šrot vykupujúce firmy budú musieť byť vybavené ciachovanými a certifikovanými váhami.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #zberne