GLOBSEC prináša na Slovensko výzvy svetovej politiky

Šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Donald Tusk, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, vodca ukrajinskej opozície Vitalij Kličko, taliansky expremiér Mario Monti a desiatky ministrov zahraničia i obrany zo strednej a východnej Európy sa v stredu stretnú v Bratislave, aby sa zúčastnili na medzinárodnej konferencii GLOBSEC.

14.05.2014 08:00 , aktualizované: 09:30
GLOBSEC, Fico, Káčer Foto: ,
Premiér Robert Fico na minuloročnej konferencii s Rastislavom Káčerom, prezidentom Slovenskej atlantickej komisie, ktorá organizuje GLOBSEC.
debata (35)

Slovenská metropola hostí už jej deviaty ročník konferencie. Podujatie, ktoré sa zrodilo v roku 2005 ako výsledok študentskej iniciatívy, sa vypracovalo na akciu obrovského významu.

GLOBSEC sa zaradil vo svete medzi päť hlavných konferencií o bezpečnosti a zahraničnej politike. (Skratka znamená globálna bezpečnosť z anglického výrazu global security).

Prvý ročník sa konal v skromných pomeroch. Trval pol dňa v kongresovej sále rezortu diplomacie. Časom prerástol do takého rozmeru, že sa odohráva v priestrannom hoteli na dunajskom nábreží.

Autori myšlienky GLOBSEC-u sú spokojní, že sa podarilo vtiahnuť Slovensko do celosvetovej pozornosti. „Chceli sme náš štát a celý stredoeurópsky región presunúť z periférie do centra tvorby medzinárodnej agendy,“ poznamenal Róbert Vass, výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady, ktorý stál pri zrode GLOBSEC-u.

Cieľom bolo, aby dôležité názory na veľké zahranično-bezpečnostné témy nezaznievali len na Západe. „Som rád, že účastníci s vplyvným postavením často prirovnávajú podujatie v Bratislave k takým významným akciám celosvetového významu, ako sú Mníchovská bezpečnostná konferencia a Bruselské fórum,“ podotkol Vass.

Odborník na zahraničnú politiku Pavol Demeš pritakáva, že akcia v Bratislave si získala prestíž: „GLOBSEC je v očiach zahraničných politikov, expertov a médií považovaný za špičkovú konferenciu. Dozrel do kvality ako naše vína, ktoré prekvapivo dobýjajú svet. Ide o povzbudzujúci príklad, keď mimovládna organizácia dokáže v spolupráci s vládnymi inštitúciami, najmä s rezortom zahraničných vecí, vybudovať výnimočnú kvalitu.“

Tento ročník, ktorý sa začína dnes a potrvá do piatka, sa dá jednoznačne označiť ako najdôležitejší. „GLOBSEC 2014 bude zvlášť stredobodom pozornosti, čo súvisí s dramatickým vývojom na Ukrajine,“ zdôraznil Vass.

Účastníci sa zapoja do hľadania odpovede, ako sa má ku konfliktu a k ruským záujmom na Ukrajine postaviť EÚ a NATO. Pod očakávaný mediálny záujem sa navyše podpíšu aj predstavitelia Kyjeva. Prehovoriť majú premiér Arsenij Jaceňuk a ďalší vplyvný politik Vitalij Kličko.

GLOBSEC bude znamenať pre slovenského predsedu vlády Roberta Fica príležitosť stretnúť sa premiérmi visegrádskej štvorky, ktorú Slovensko tvorí s Maďarskom, Českom a Poľskom. Veľa sa očakáva od prejavu generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

„V aktuálnom kontexte je vážne ubezpečenie, že územie členských štátov aliancie je neporušiteľné a že v tejto súvislosti sa kladie dôraz na článok 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane,“ uviedol Vass.

Konferencia by tiež mala formulovať témy, ktoré by sa mali dostať na rokovací stôl summitu NATO, ktorý sa uskutoční v septembri tohto roku vo Walese. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré podporujú rozširovanie aliancie. Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne. Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina. „Na zozname účastníkov konferencie GLOBSEC 2014 sú okrem iných aj Vitalij Kličko, Carl Bildt, George Friedman, Dr. Liam Fox, Gen. John Allen, Ian Brzezinski či Michael Chertoff,“ dodal Káčer.

Summit by mohol priniesť záväzné posolstvo, že novým členom NATO sa stane Čierna Hora. Jej premiér Milo Djukanovič, ktorý pricestuje na GLOBSEC, tak môže využiť konferenciu, aby získal záruky, že jeho krajina naozaj rozšíri aliančnú zostavu. „Verím, že v Bratislave zaznie silný signál, že Čiernu Horu čoskoro privítame v transatlantickej rodine,“ povedal Vass.

Sponzormi GLOBSEC-u je viacero inštitúcií vrátane zahraničných. Dokopy ich je približne tridsať. „Tento počet garantuje, že konferencia je nezávislá, pričom žiadny partner neprispieva viac ako 15 percentami z objemu celého rozpočtu,“ podotkol Vass.

Premiéri, ministri a štátnici, ktorí do Bratislavy na medzinárodnú konferenciu prídu, sa budú presúvať v asi 20 autokolónach. Tie čiastočne obmedzia dopravu v meste, povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová. Autokolóny sa budú pohybovať medzi hotelom Kempinski, kde sa konferencia koná, hraničnými priechodmi a letiskom. V čase trvania konferencie musia vodiči počítať s čiastočnými obmedzeniami premávky pri hoteli na Nábreží arm. gen. L. Svobodu. V stredu od 17:30 do 18:30 bude čiastočne obmedzená plynulosť cestnej premávky na trase od hotela Kempinski po Nábreží arm. gen. L. Svobodu k Redute na Mostovú ulicu a v opačnom smere v čase od 21:00 do 22:00. „Pohyb chodcov bude obmedzený na Mostovej ulici v jednom smere. V tomto úseku bude doprava regulovaná dopravnou políciou,“ dodala Kirinovičová. Od 17:40 do 18:00 bude uzavretá Mostová ulica, doprava bude regulovaná na Medenú a Jesenského ulicu. Päť premiérov a pätnásť ministrov obrany a zahraničných vecí sa nachádza na zozname niekoľkých stoviek hostí.

Konferencia GLOBSEC 2014

  • Účastníci: Príde približne 800 hostí z 60 krajín. Medzi nimi bude v plnom zastúpení visegrádska štvorka – premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.
  • Dôležité vystúpenie: K najsledovanejším bude patriť prejav generálneho tajomníka NATO. Anders Fogh Rasmussen sa zameria na septembrový summit aliancie, konflikt na Ukrajine a zrejme tiež zhodnotí desať rokov Slovenska v najsilnejšom bezpečnostnom spolku na svete.
  • Možnosti pre verejnosť: Debaty sa odvysielajú naživo. Videoprenos bude možné sledovať na webovej stránke globsec.org. Tá informuje aj o časti podujatí prístupných pre verejnosť, ktoré sa uskutočnia v bratislavskej Starej tržnici (dnes a zajtra vo večerných hodinách).

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #GLOBSEC