Aktivisti LGBTI sa Paškovi sťažujú na ústavnú ochranu manželstva

Zámer ústavne zakotviť manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy kritizujú aktivisti za práva LGBTI osôb v otvorenom liste, ktorý v utorok zaslali predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer). Informovala o tom Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum. Dôvodom je, že Paška je jedným z predkladateľov návrhu na zmenu ústavy.

13.05.2014 19:10
debata (173)

„V demokracii je väčšina obmedzená právami menšín a jednotlivcov a z hľadiska rozhodovania vedie stály dialóg so skupinami, ktoré reprezentujú legitímne menšinové názory a záujmy odlišné od názorov a záujmov väčšiny,“ píše sa v liste.

Demokratické politické elity majú podľa aktivistov zo svojej podstaty a z hľadiska svojej legitimity pracovať v prospech rozširovania a prehlbovania slobody, rovnosti, spravodlivosti a ľudskej dôstojnosti, nie naopak.

Navrhovaná právna úprava podľa nich tiež nijakým spôsobom nezvyšuje už existujúcu ústavnú ochranu manželstva, rodiny, rodičovstva a detí, tie sú navyše chránené medzinárodnými dohovormi a zmluvami o ľudských právach, ktoré majú prednosť pred našimi zákonmi.

„Jediným faktickým cieľom tejto úpravy je zamedziť párom rovnakého pohlavia prístup k inštitúcii manželstva a pravdepodobne aj k akejkoľvek inej právnej úprave ich vzťahov,“ píše sa v liste.

Prijatie navrhovanej ústavnej zmeny by podľa aktivistov bolo ďalšou stigmatizáciou ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou a pokusom zabrániť diskusii zameranej na právne uznanie párov rovnakého pohlavia a LGBTI rodín.

Zároveň v liste vyzývajú politikov, aby odmietli porušovanie ľudských práv a uznávali rozmanitosť rodinných foriem. Zmenou ústavy by sa podľa nich zakotvila nerovnosť a ochrana len vybraných rodín v základnom zákone štátu.

Pod otvoreným listom je podpísaných 29 mimovládnych organizácií vrátane Amnesty international, Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku alebo Ligy proti rasizmu. Aktivisti Pašku žiadajú o stretnutie, na ktorom s ním chcú prediskutovať právne aspekty plánovanej novely ústavy. Doteraz sa stretnutie neuskutočnilo, podľa aktivistov pre údajnú zaneprázdnenosť predsedu parlamentu.

Predseda NR SR Pavol Paška spolu s poslancom KDH Pavlom Hrušovským navrhli 28. februára doplniť článok 41 odsek 1 Ústavy SR o vety: „Manželstvo je jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.“ Návrh poslanci v marci posunuli do druhého čítania.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Paška #otvorený list #ochrana manželstva #LGBTI+