Múzeá otvoria svoje brány aj tajné dvierka

Stosedemnásť múzeí a galérií vo viac ako päťdesiatich mestách Slovenska ponúkne v sobotu 17. mája návštevníkom zaujímavý program. V rámci Noci múzeí a galérií pripravujú od skorého poobedia až do polnoci prehliadky aktuálnych expozícií a výstav, ale aj špeciálne podujatia, ktoré verejnosti odhalia skryté zákutia.

14.05.2014 13:30
Slovenské národné múzeum Foto: ,
Slovenské národné múzeum
debata

Medzi atrakcie, ktoré nie sú v tradičnej ponuke počas roka, podľa Petra Hyrossa, predsedu Zväzu múzeí na Slovensku, určite patrí ukážka reštaurovania zbierkových predmetov, vstup do zákulisia múzeí, ale aj koncerty, či nočné „strašidelné“ prehliadky. Návštevníci Múzea v Antole, ktorí prídu v pyžame, navyše dostanú 50 %-nú zľavu.

Dinosaury, krpce i poklad

Slovenská národná galéria v Bratislave pre deti aj dospelých pripravuje workshopy pod vedením študentov z Vysokej školy výtvarných umení, kde spolu vyrobia umelecky potlačené tričká. „Zaujímavosťou bude digitálna galéria, v ktorej sa návštevníci odfotia špičkovým fotoaparátom, ktorý sa používa na trojrozmernú digitalizáciu exponátov,“ informovala riaditeľka Úseku marketingu a komunikácie Slovenskej národnej galérie Katarína Pikalyová.

Prírodovedné múzeum zaradilo do svojho sobotného programu tri pútavé prednášky – o dinosauroch, ktoré žili na území dnešného Slovenska, rybách v našich jazerách a riekach a o hviezdach, ktoré môžeme vidieť, keď sa v máji zadívame na nočnú oblohu. Podľa riaditeľa Jána Kautmana určite zaujme aj výstava zameraná na poznávanie liečivých rastlín, ale najmä mimoriadna exkurzia v antropologickom depozitári s ľudskými kostrami a múmiami.

V bratislavskom Mirbachovom paláci si budú môcť návštevníci nechať posúdiť umelecké diela, ktoré doma majú, Hudobné múzeum na Žižkovej ulici usporiada burzu hudobných nosičov, ÚĽUV naučí, ako sa ovíjajú onuce a obúvajú krpce, Múzeum školstva a pedagogiky predstaví dobové filmy o výuke v školách.

V Pechotnom zrube – petržalskom bunkri – sa návštevníci prenesú do čias prvej Československej republiky a zažijú atmosféru obdobia od konca prvej svetovej vojny do roku 1935. Budú tam mať dokonca aj možnosť zastrieľať si z akusticko-expanzných zbraní. Všetkých milovníkov modelov poteší unikátna zbierka miniatúrnych železníc z Francúzska, Maďarska, Česka a Slovenska, ktorú inštalovalo Múzeum dopravy.

Deti z mesta by si podľa Petra Hyrossa nemali nechať ujsť pasenie oviec na Devínskom hrade. Mnohých v Slovenskom národnom múzeu podľa neho určite zaujme aj vystavená letecká bunda Milana Rastislava Štefánika, v ktorej zahynul.

„Najväčším ťahákom Noci múzeí a galérií bude strieborný poklad, vyše 10-tisíc mincí, ktoré pochádzajú z prelomu 16. a 17. storočia,“ myslí si Hyross. Poctivému nálezcovi, ktorý mince objavil v Devínskej Novej Vsi, vyplatili odmenu v hodnote pokladu, teda niekoľko 10-tisíc eur.

Desiatky miest, jeden lístok

Medzi Bratislavským hradom, Slovenskou národnou galériou a Slovenským národným múzeom bude počas soboty premávať vláčik. Pre návštevníkov platí do všetkých priestorov múzeí a galérií jedna spoločná vstupenka, ktorú si kúpia pri prvom vstupe. Jej cena sú symbolické dve eurá.

Podujatie Noc múzeí a galérií patrí každoročne medzi najúspešnejšie kultúrne akcie pripravované múzeami a galériami, ktoré už tradične v tento deň privítajú tisíce návštevníkov. Vlani múzeá a galérie po celom Slovensku navštívilo viac ako stotisíc ľudí. Najviac ich bolo v Bratislave a iba Prírodovedné múzeum navštívilo takmer 7-tisíc ľudí. Podobný záujem bol aj o Historické múzeum na Bratislavskom hrade. Tento rok sa vďaka výnimočným expozíciám a bohatému sprievodnému programu predpokladá ešte vyššia účasť.

Noc múzeí a galérií je na Slovensku zviazaná so sviatkom múzejníkov na celom svete – s Medzinárodným dňom múzeí, keď múzejníci pripomínajú verejnosti, že sú tu preto, aby sme pamätali na bohatstvo nášho kultúrneho dedičstva, jeho význam pre poznanie našej púte, po ktorej kráčame za poznaním odkiaľ prichádzame, kto sme a kam smerujeme.

Hlavnými organizátormi podujatia sú Zväz múzeí Slovenska v spolupráci so Slovenským národným múzeom a Slovenskou národnou galériou.

Bližšie informácie o podujatí a programe je na webe www.nocmuzei.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #galéria #múzeum #Noc múzeí