GLOBSEC: Viac peňazí na armádu nedáme, povedal Fico

Slovensko v najbližších rokoch nedá viac peňazí na armádu, vyhlásil predseda vlády Robert Fico na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC, ktorá sa koná v Bratislave.

15.05.2014 11:56 , aktualizované: 13:47
GLOBSEC, Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas vystúpenia na hlavnom paneli bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2014 v Bratislave.
debata (38)

Pre Fica je financovanie armády nielen otázkou matematickou, ale aj etickou. „My sme za posledné dva roky urobili neuveriteľné konsolidačné opatrenia, dostali sme deficit pod tri percentá, máme jeden z najnižších dlhov v rámci EÚ a eurozóny. Neviem si predstaviť, že by na Slovensku v najbližších rokoch bol priestor na zvyšovanie rozpočtu pre armádu,“ vyhlásil premiér. Fico je odhodlaný povedať to aj generálnemu tajomníkovi NATO Anders Fogh Rasmussenovi, ktorý vo štvrtok na konferencii tiež vystúpi.

Krajiny NATO sa zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP. Obranné výdavky Slovenska sa pohybujú na úrovni prilbižne jedného percenta HDP. Šéf NATO počas svojej aprílovej návštevy Prahy kritizoval Českú republiku práve pre to, že do svojej obrany investuje málo.

Na hranici s Ukrajinou hrozia podľa Fica konflikty

Na hranici Slovenska s Ukrajinou hrozia podľa premiéra v krátkom čase nepríjemnosti a konflikty. „Začíname mať veľké obavy z toho, že rôzne skupiny, ktoré organizujú na kriminálnej báze prechod ľudí cez hranicu, čím ďalej tým viac ukazujú, že sú pripravení ísť do ozbrojených konfliktov,“ povedal.

Na Ukrajine sa totiž podľa neho v súčasnosti nachádza veľmi veľa ilegálnych migrantov, ktorí majú záujem na niektorom úseku prekročiť schengenskú hranicu. V niektorých častiach Ukrajiny dnes pritom podľa premiéra majú ľudia samopal asi tak ako my hodinky na ruke. „Veľmi pozorne monitorujeme to, čo sa deje na tejto hranici,“ dodal. Počet žiadostí o víza či politický azyl podľa Fica zvýšený nie je.

O situácii na Ukrajine, ale aj o energetickej bezpečnosti sa dnes Fico na GLOBSEC-u rozprával aj s premiérmi Česka, Maďarska a Poľska Bohuslavom Sobotkom, Viktorom Orbánom a Donaldom Tuskom. Na spoločnej tlačovej besede predsedov vlád Fico s potešením oznámil, že medzi krajinami V4 existuje súlad v otázke nevyhnutnosti pripraviť krízový mechanizmus pre prípad, že by k nám z východu prestal prúdiť zemný plyn.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #GLOBSEC