Stredná Európa môže poučiť USA. Je však jednotná?

Ukrajina. A opäť Ukrajina. Konflikt na východe Európy dominoval stretnutiu premiérov krajín visegrádskej štvorky na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC.

15.05.2014 17:47
debata (52)
Na konferencii sa stretli premiéri krajín... Foto: Robert Hüttner, Pravda
globsec 2014, fico, orban, sobotka, tusk, rasmussen Na konferencii sa stretli premiéri krajín visegrádskej štvorky s generálnym tajomníkom NATO. Na snímke zľava Donald Tusk, Anders Fogh Rasmussen, Robert Fico, Viktor Orbán a Bohuslav Sobotka.

Slovenský premiér Robert Fico a jeho kolegovia z Česka Bohuslav Sobotka, Maďarska Viktor Orbán a Poľska Donald Tusk sa stretli v diskusii s názvom Hľadanie spoločnej pozície v časoch krízy. "Je visegrádska štvorka skutočne taká jednotná?“ spýtal sa však v jednej chvíli moderátor debaty Anton La Fuardia z týždenníka Economist.

Fico v súvislosti s krízou zdôraznil, že mier a bezpečnosť sa nedajú brať ako automatické. "Sme si vedomí záväzkov voči našim spojencom,“ vyhlásil slovenský predseda vlády. Opätovne však zdôraznil, že vláda nebude zvyšovať rozpočet na obranu, hoci ten sa pohybuje okolo jedného percenta HDP. "Poviem to aj generálnemu tajomníkovi NATO,“ zdôraznil Fico. Záväzok krajín aliancie sú dve percentá, je však pravda, že ho takmer nikto nedodržuje.

"Naším cieľom je, aby v ďalšom štátnom rozpočte už nedošlo ku kráteniu peňazí na armádu,“ vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka. Povedal však aj to, že pri lepšej obrannej spolupráci vo visegrádskej štvorke bude možné minúť aj menej finančných prostriedkov, ak sa použijú efektívne.

"V prvom rade by sme však mali zvýšiť množstvo peňazí, ktoré idú na obranu. Je príliš veľký rozdiel medzi tým, čo míňa Poľsko a ostatní. Ak sa pozrieme na to, kto je hrozbou, všetci sme znepokojení tým, čo sa deje v našom susedstve,“ reagoval pre Pravdu Konrad Muzyka, poľský bezpečnostný expert z analytickej spoločnosti IHS.

Premiér Fico však vyhlásil, že zvýšenie prostriedkov na obranu nie je možné aj preto, že vláda konsolidovala verejné financie. Podľa slovenského predsedu vlády by rozsiahle hospodárske sankcie mali jednoznačný dosah na ekonomiku Slovenska. Fico zopakoval tézu, že budúcoročný očakávaný hospodársky rast vo výške 3,1 percenta by v prípade tvrdých sankcií klesol na jedno percento.

"Cítim obrovský odpor a tieto sankcie by mimoriadnym spôsobom poškodili nielen európsku ekonomiku, ale predovšetkým ekonomiku krajín, ktoré bezprostredne susedia s Ukrajinou,“ vyhlásil Fico na adresu Európskej únie.

„Kríza na Ukrajine je nebezpečnejšia ako finančná kríza,“ pripomenul však poľský premiér Tusk a upozornil na isté pokrytectvo krajín. "Na východe Ukrajiny sú ruskí velitelia, prečo niekto stále hovorí o rusky hovoriacich protestujúcich,“ dodal Tusk.

"Správanie Ruska je väčšia výzva, ako sme si ochotní priznať. Máme však tiež problém na Ukrajine,“ reagoval premiér Orbán. "Nemáme garancie, či bude ukrajinská vláda demokratická a či prežije ekonomicky.“ Orbán sa dotkol aj možnosti autonómie pre maďarskú menšinu na Ukrajine. "Jej príslušníci musia mať možnosť rozhodnúť o tom, ako chcú byť súčasťou tejto krajiny,“ povedal maďarský premiér.

Podľa Brucea Jacksona z Projektu demokracií v prerode je toto čas, keď by stredná Európa mala byť aktívnejšia. "Zatiaľ to však tak nevyzerá. Toto je kríza, v ktorej by Európa mala povedať USA, čo robiť. Je chyba, že sa to nedeje,“ povedal pre Pravdu Jackson.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NATO #Ukrajina #GLOBSEC