Pracovné agentúry prejdú sitom. Zostane ich pätina

Až 80 percent agentúr, od ktorých si firmy prenajímajú zamestnancov, môže prísť o licenciu.

15.05.2014 20:00 , aktualizované: 16.05.2014 08:00
práca, zamestnanie Foto:
Cez agentúry dočasného zamestnávania vlani našlo prácu takmer 50–tisíc ľudí.
debata (30)

Tento rok mali prvýkrát povinnosť poslať Ústrediu práce výročné správy o svojej činnosti a zdokladovať v nich, koľkých ľudí zamestnali. Výsledok však prekvapil. Výročnú správu z viac ako tisícky agentúr poslalo len tristo, a z toho tretina nepridelila prácu ani jednému zamestnancovi. Preto 848 agentúram dočasného zamestnávania hrozí zánik.

Povinnosť zaslania výročných správ vyplynula agentúram zo zákona o službách zamestnanosti. Ten sa v minulom roku menil aj z toho dôvodu, aby vyčistil trh od nepoctivcov. V správe mali uviesť svoje aktivity aj počet ľudí, ktorý sa im počas minulého roka podarilo zamestnať. V prípade, že firmám nepridelili ani jedného človeka, ústredie môže okamžite navrhnúť ich zrušenie.

„Správu o svojej činnosti poslalo len tristo agentúr. Pritom k decembru sme ich registrovali vyše tisíc. Zamestnancov na trh práce pridelilo len asi dvesto z nich,“ informovala Jana Lukáčová z Ústredia práce. Ide asi o pätinu agentúr z celkového počtu, tie dokopy zamestnali 50-tisíc ľudí.

Ostaných viac ako 800 agentúr si podľa Lukáčovej neplní svoje základné funkcie. „Z tohto dôvodu Ústredie práce začalo správne konanie vo veci zrušenia povolenia na výkon činnosti 848 subjektom,“ doplnila Lukáčová. Zánik hrozí tým agentúram, ktoré výročnú správu neposlali, a tiež tým, ktoré nikoho nezamestnali.

Týmto sa kontrola agentúr nekončí. Preverovať sa bude správnosť údajov, ktoré poskytli vo výročných správach, ako aj možné porušenie zákazu čiernej práce. „Veľké množstvo agentúr s licenciou už dlhšie nevykazovalo činnosť. Výsledky nás preto neprekvapili. Mnohé z nich boli založené zo špekulatívnych dôvodov a trh sa aspoň prečistí,“ dopĺňa Lukáčová.

Podľa zainteresovaných je dobrým znamením, že štát začal bojovať proti nekalým podnikavcom. „Na slovenskom trhu by stačilo 20–30 serióznych agentúr. Ukázalo sa, že tie ostatné sú väčšinou jednorazové, nefunkčné a nemajú šancu prežiť. Treba urobiť ďalšie opatrenia, pretože agentúrne zamestnávanie sa dlhodobo zneužíva,“ poukázal predseda OZ KOVO Emil Machyna na fakt, že dočasní pracovníci často nemajú rovnaké postavenie ako kmeňoví.

„Využívajú ich na znižovanie nákladov a necenia si ich flexibilitu. Pracujú za cestovné náhrady, čím štátu mesačne uniká okolo sedem miliónov eur na daniach a sociálnych odvodoch,“ pripomína odborár. Mnohé agentúry totiž vyplácajú časť mzdy formou cestovných náhrad, aj keď zamestnanci nikam necestovali. Znižujú si náklady, pretože z týchto peňazí neplatia dane. Rušenie nadbytočných firiem víta aj Bruna Beata Jakub, šéfka personálnej agentúry Adecco.

„Otvorila sa ďalšia Pandorina skrinka. Zánik neférových agentúr nestačí, omnoho dôležitejšie je kontrolovať už existujúce. Zamestnancom často dávajú len minimálne mzdy a nútia ich pracovať v neprimeraných podmienkach. Tí nemajú šancu brániť sa,“ upozorňuje Jakub s tým, že mnohé agentúry majú sedem životov. „Ja sama som dala podnet na zrušenie a odobratie licencie jednej z nich. Na inšpektoráte mi povedali, že na túto agentúru bolo daných už dvanásť ďalších podnetov. Nikdy však neprešli. Asi mala nejakého tajného anjela strážneho, možno aj v parlamente,“ myslí si Jakub.

Keďže z trhu odchádzajú najmä nefunkčné agentúry, zamestnanci podľa riaditeľa Inštitútu zamestnanosti Michala Páleníka zmeny nemusia vôbec pocítiť. „Odídu zombie eseročky, čo vítam. Ale existujúce agentúry majú stále dosť pák, ako obchádzať zákon. Napríklad si zakladajú dcérske spoločnosti v inej krajine a zamestnanci fungujú podľa tamojších zákonov. Kontroly by sa mali robiť priebežne, až potom by to mohlo mať zmysel,“ povedal Páleník. Podľa Machynu treba okrem počtu pridelených zamestnancov sledovať aj ďalšie dôležité veci.

„Sú to najmä pracovné podmienky, dodržiavanie Zákonníka práce či obsah zmlúv. Tie môžu byť na dobu určitú alebo neurčitú, prípadne priamo zneužívať sociálne postavenie ľudí. Malo by sa odlíšiť seriózne zamestnávanie od špekulantstva, čo doteraz nefungovalo,“ upozorňuje Machyna. Za kľúčové považuje presadiť spoluzodpovednosť zamestnávateľov. Tí agentúram často kladú podmienky, ktoré môžu splniť len za cenu ukracovania vlastných zamestnancov.

Prečítajte si aj glosu Martina Krna Zrno od pliev.

Okrem prísnejšieho vyhodnocovania výročných správ platia od vlaňajška aj iné opatrenia. Zakázalo sa reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú. Platí tiež, že ak agentúra počas dvoch rokov pridelí človeka k jednému zamestnávateľovi viac ako päťkrát, medzi agentúrou a zamestnancom zaniká pracovný pomer. Tomu vzniká nový pomer na dobu neurčitú, ale už s daným zamestnávateľom. Navyše návrh na odňatie licencie môže agentúre navrhnúť už aj zástupca zamestnancov.

Čo ukázali výročné správy agentúr

  • Na konci minulého roka bolo zaregistrovaných 1 037 agentúr dočasného zamestnávania
  • Správu o svojej činnosti a počte pridelených zamestnancov mali poslať do konca marca
  • Túto povinnosť si splnilo 297 agentúr, zvyšných 740 výročnú správu neposlalo
  • Zamestnancov na trh práce umiestnilo 189 agentúr, teda približne pätina
  • Zvyšným 848 subjektom chce Ústredie práce zrušiť povolenie agentúrneho dočasného zamestnávania
  • Pomocou agentúry sa v minulom roku zamestnalo skoro 50-tisíc ľudí

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pracovná agentúra