Poľovníkom vezmeme flinty, uvažujú v Bruseli

Obmedziť pušky poľovníkom? Aj o to sa nepriamo snaží švédska eurokomisárka Cecile Malmströmová, ktorá navrhuje sprísnenie pravidiel držania zbraní pre civilistov. Rozhorčení poľovníci tvrdia, že ak ich pripravia o lovecké flinty, môže dôjsť k veľkému premnoženiu lesnej zveri.

16.05.2014 13:00
zbran, zbrane, polovnik, polovnictvo Foto: ,
Predavač zbraní Martin Zíka ukazuje pušku, z ktorej poľovníci v budúcnosti možno nebudú môcť strieľať.
debata (66)

Agendu nebezpečenstva pri legálnej držbe zbraní v Európskej únii otvorila eurokomisárka ešte koncom minulého roka. Ako prevenciu pred ozbrojeným násilím a nelegálnym obchodovaním so zbraňami navrhuje, aby ich mohli bez obmedzení používať len ozbrojené zložky.

Zároveň chce zaviesť, aby boli zbrane už pri ich výrobe označované sériovými číslami. Tým by sa uľahčilo pátranie, ak sa nimi spácha trestná činnosť. Strelné zbrane, ktoré sa prestanú používať, by mali byť podľa nej znefunkčnené.

Pre civilistov so zbrojným preukazom by okrem toho mohol platiť regulovaný predaj zbraní. Obmedziť by sa mal prístup k niektorým nebezpečným modelom a pri vydávaní licencie na držanie zbrane by platili prísnejšie pravidlá.

Poľovníci sa obávajú, že by mohli prísť o možnosť používať niektoré typy samonabíjacích zbraní a pušiek. Keďže sa blížia eurovoľby, začalo sa o komisárkinom návrhu opäť hovoriť.

„Zatiaľ ešte nepadol konkrétny legislatívny návrh, prebieha iba komunikácia,“ spresnila Ingrid Ludviková z Európskej komisie na Slovensku.

Podľa Štefana Fiľakovského z poľovníckeho zväzu Topľa by sprísnenie pravidiel pri používaní pušiek malo na ich záľubu ničivý účinok. „Rozhorčilo nás to. Poľovníctvu by totiž hrozil zánik. Okrem toho, my nelovíme pre zábavu, lovíme, aby sme predchádzali premnoženiu zveri,“ vysvetľuje. Regulácia je podľa neho potrebná najmä pri premnožených diviakoch, ale týka sa aj vysokej zveri či líšok.

Fiľakovský upozorňuje, že pre našich poľovníkov už beztak platia viaceré obmedzenia pri používaní zbraní.

„Zbrane môžeme používať len na strelnici či priamo v revíri. Pri samonabíjacích zbraniach je kapacita zásobníka dokonca obmedzená maximálne na dva náboje,“ hovorí. Podľa neho pri love občas príde k nehode pri nepozornosti, ale ide o výnimočné prípady. Navrhované opatrenia podľa neho nepomôžu v boji proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami či prípadnému násiliu.

Skôr sa môže stať, že nelegálne obchodovanie so zbraňami sa začne viac rozmáhať. Ak by bolo reálne, že komisárkin návrh po eurovoľbách poslanci prijmú, naši poľovníci sú pripravení spísať petíciu.

Na činnosť poľovníkov a reguláciu premnoženej zveri majú ochranári iný názor. Vysoké počty niektorých zvierat v revíroch podľa ochranára Jána Gúgha z SOS Birdlife poľovníci umelo udržiavajú.

„Sú revíry, kde žijú stovky až tisícky raticovej či diviačej zveri. Umelo ich udržiavajú a prikrmujú práve preto, aby v nich potom mohli vyvíjať poľovnícku činnosť,“ tvrdí.

Podľa neho by sa poľovníci nemali pasovať za tých, bez ktorých by početnosť zveri výrazne stúpla. „Tu nejde o reguláciu, ale o umelé navyšovanie počtov poľovnej zveri,“ spresňuje.

Prezident Slovenskej poľovníckej komory a poslanec parlamentu Tibor Lebocký (Smer) si nemyslí, že plošné obmedzovanie držania zbraní v Európskej únii je reálne. Podľa neho ide skôr len o politickú pózu pred eurovoľbami.

„Eurokomisárka si zvolila zbrane ako zbraň proti poľovníctvu,“ hovorí. V boji proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami či proti nehodovosti sú podľa neho dostačujúce národné legislatívy.

Slovenská poľovnícka komora pravidelne posiela Federácii združení pre lov a ochranu krajín EÚ správy o stave nehodovosti pri poľovníctve a nelegálnom obchodovaní s poľovnými zbraňami.

„Slovensko z toho vychádza dobre. Nejaké výrazné problémy v tomto smere nemáme,“ uzavrel Lebocký.

Reakcia českých poľovníkov na Malmströmovej návrh bola radikálnejšia. Proti plošnému sprísneniu používania loveckých flínt začali spisovať celonárodnú petíciu.

„Neberieme to v žiadnom prípade na ľahkú váhu. V západnej Európe totiž prevládajú protilovecké nálady. Problematická situácia je v Holandsku, ale aj vo Veľkej Británii, kde to tiež speje k likvidácii lovu,“ vysvetľuje Jaroslav Čechura z českého poľovníckeho spolku Trutnov.

Zatiaľ pozorne sledujú, ako sa situácia v Európskom parlamente vyvíja a v prípade reálneho prijatia sú pripravení zvrátiť ho.

Opakovacie zbrane

Sú palné zbrane, ktoré vyžadujú ručné nabitie. Vo svojej konštrukcii majú zariadenie, ktoré obsahuje náboje. Po výstrele musí strelec odstrániť nábojnicu a spätným pohybom záveru zasunie do hlavne nový náboj, čím je zbraň opäť pripravená na výstrel.

Tento spôsob nabíjania je pomalší, no poľovníci ho pri love využívajú najčastejšie.

Samonabíjacie zbrane

Ich nabitie nadväzuje na predošlý výstrel. Na jedno stlačenie spúšte vystrelia, samy vyhodia prázdnu nábojnicu, zasunú nový náboj zo zásobovacieho zariadenia a natiahnu bicí mechanizmus.

Využívajú sa napríklad pri spoločných poľovačkách, keď treba vystreliť rýchlejšie a viackrát za sebou. Zo zákona však strieľanie na zver samonabíjacou alebo samočinnou zbraňou, ktorej zásobník obsahuje viac ako dva náboje, je zakázané. Niektorí poľovníci lovenie týmto typom zbrane úplne odsudzujú.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #zbrane #Poľovníci #pušky