Ministerstvo životného prostredia navrhne zákaz ťažby rádioaktívnych látok

Ministerstvo životného prostredia plánuje navrhnúť zákaz ťažby rádioaktívnych látok na území Slovenska.

16.05.2014 14:26
envirorezort, peter žiga Foto: ,
Minister envirorezortu Peter Žiga.
debata (5)

Informoval o tom v piatok v Bratislave minister životného prostredia SR Peter Žiga na spoločnej tlačovej konferencii s primátorom Košíc Richardom Rašim. Návrh novely geologického zákona chce Žiga predložiť na zasadanie vlády v stredu 21. mája.

Jedinou výnimkou zo zákazu ťažby majú byť prípady, keď v dotknutých lokalitách bude úspešné referendum, v ktorom občania ťažbu podporia. Až potom budú môcť ťažobné spoločnosti žiadať banský úrad o povolenie na ťažbu. Podľa Žigu týmto zákonom zohľadnia vôľu väčšiny obyvateľov Slovenska, ktorá ťažbu rádioaktívnych látok nepodporuje. Ak návrh novely zákona vláda schváli, minister navrhuje, aby sa ním parlament zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. „My sme niekoľkokrát veľmi jasne, a ja ako minister som deklaratórne vyhlásil, že som proti ťažbe uránu,“ povedal Žiga a dodal, že napriek tomu sa niekoľko mesiacov až roky slovenská spoločnosť traumatizuje tým, že by sa ťažba uránu mohla realizovať.

Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho je verejná mienka proti ťažbe, preto si myslí, že zákon bude pre občanov prospešný. „Chceme, aby sa Košičania ako aj obyvatelia okolitých obcí cítili zdravo a bezpečne a aby sa nestalo, že niekto rozhodne o ťažbe uránu proti ich vôli,“ povedal Raši. „O tom, či a ako dlho zostane urán po zemou, rozhodnú Košičania,“ dodal.

Ťažba rádioaktívnych látok momentálne najviac rezonuje v prípade uránového ložiska v Jahodnej pri Košiciach. Od roku 2005 tam vykonávala prieskum spoločnosť Ludovika Energy, dcérska firma kanadskej spoločnosti European Uranium Resource. V apríli tohto roka sa ale spoločnosť dohodla na akvizícii tohto projektu s austrálskou spoločnosťou Forte energy. Povolenie na prieskum lokality platí do apríla 2015. V Košiciach a okolitých obciach sa od začiatku prieskumu zdvihla proti projektu vlna nevôle, protestovali ochranárske organizácie aj občianske združenia. Minister Žiga sa neobáva prípadnej arbitráže, keďže spoločnosť má len povolenie na prieskum v danej lokalite. Ak bude chcieť po jeho uplynutí začať ťažiť, bude musieť v prípade schválenia novely požiadať o vypísanie referenda vo všetkých dotknutých samosprávach. Primátor Raši je presvedčený, že v referende v Košiciach a okolitých obciach prejaví nesúhlas každá z nich.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tažba #urán #ministerstvo životného prostredia #Peter Žiga