Glváč: Neplníme záväzky, sme však slušným partnerom NATO

Sme si vedomí si, že na armádu nedávame toľko, koľko by sme mali, pre NATO sme však slušným partnerom, povedal v piatok novinárom minister obrany Martin Glváč. "Uvedomujeme si, čo sa deje za východnou hranicou a že svoj prístup budeme musieť prehodnotiť, samozrejme, veľmi reálne," vyhlásil Glváč po stretnutí so šéfmi rezortov obrany z Česka a Poľska Martinom Stropnickým a Tomaszom Siemoniakom.

16.05.2014 14:40
Martin Glváč, minister obrany Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč
debata (15)

Všetky tri krajiny však podľa Glváča doteraz vždy pomáhali misiám Severoatlantickej aliancie. „Vždy sme poskytli také spôsobilosti, ktoré sme mohli a nebolo to nástrojom politických treníc. Všetky krajiny sme vypočítateľným a slušným partnerom Aliancie, len sa musíme boriť v rámci našich možností,“ dodal Glváč.

Premiér Robert Fico vo štvrtok vyhlásil, že Slovensko v najbližších rokoch nedá viac peňazí na armádu. Pre Fica je financovanie armády nielen otázkou matematickou, ale aj etickou.

„My sme za posledné dva roky urobili neuveriteľné konsolidačné opatrenia, dostali sme deficit pod tri percentá, máme jeden z najnižších dlhov v rámci EÚ a eurozóny. Neviem si predstaviť, že by na Slovensku v najbližších rokoch bol priestor na zvyšovanie rozpočtu pre armádu,“ povedal premiér.

Krajiny NATO sa zaviazali, že budú na armádu vydávať minimálne dve percentá HDP. Obranné výdavky Slovenska sa pohybujú na úrovni približne jedného percenta HDP.

Šéf NATO Andres Fofh Rasmussen vo štvrtok po rokovaní s premiérom Ficom pripomenul, že ak si všetci užívajú ochranu NATO, mali by si tiež všetci plniť svoje záväzky, ktoré voči aliancii majú.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #armáda #Martin Glváč