Ministerstvo vybralo firmy, od ktorých nakúpi hasičské autá

Hasičskú a záchranársku techniku bude ministerstvo vnútra kupovať najbližšie roky od štyroch firiem, ktoré vybrali v širšej súťaži.

17.05.2014 17:42
hasiči, požiar, cvičenie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (7)

Dve slovenské, jedna poľská a jedna nemecká spoločnosť budú medzi sebou ďalej súťažiť pri konkrétnych zákazkách, ktoré im predloží rezort vnútra. Najbližšie štyri roky sa tak budú uchádzať o balík, ktorý predbežne vyčíslili na 190 miliónov eur.

So spoločnosťami THT Slovensko, Stražan, Wawrzaszek ISS a Magirus uzavrelo ministerstvo rámcové dohody pred tromi týždňami. Tieto spoločnosti sa dostali do užšieho výberu spomedzi šiestich ponúk. Ministerstvo im môže teraz predkladať požiadavky na konkrétne zákazky, pričom konečné nákupné ceny môžu vzísť z mikrosúťaže ešte nižšie. „Tento spôsob uzatvárania rámcových zmlúv je dobrý aj preto, že počas štyroch rokov budeme mať predkvalifikovaných dodávateľov, ktorí preukázali, že sú schopní dodávať predmet zákazky, ktorý sme určili,“ povedala pre agentúru SITA bývalá podpredsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie a súčasná poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová. Firmy vopred určili aj stropnú jednotkovú cenu, za ktorú vedia techniku dodať, a tú nemôžu najbližšie štyri roky prekročiť. „Môžu ale ísť dole, podľa toho, či poskytnú napríklad množstvový rabat, alebo z dôvodu, že medzičasom klesla cena zákazky,“ hovorí Behrová.

Motiváciou na takýto spôsob obstarávania je podľa Behrovej dĺžka konania každej jednej súťaže. „Rezort vnútra je obrovský živý organizmus. Pri predkvalifikovaných dodávateľoch vieme spraviť opätovné súťaženie do niekoľkých týždňov a vieme rovno uzavrieť zmluvu,“ vysvetlila poradkyňa Roberta Kaliňáka. Súťaž medzi vybranými dodávateľmi sa bude otvárať podľa potrieb a podľa dostupnosti financií. „Akonáhle sa rezortu podarí zohnať európske zdroje alebo iné prostriedky, z ktorých je možné urobiť nákup a doplniť potrebu, v tom momente je možné otvoriť súťaž,“ dodala Behrová.

Ako vyplýva z rámcových zmlúv, ministerstvo vnútra plánuje od vybraných dodávateľov kupovať sedem typov hasičskej a záchranárskej techniky. Konkrétne tri druhy cisternovej automobilovej striekačky, vrátane menšej pre obecné hasičské zbory, ako aj striekačky s pohonom 6×6 na hasenie lesných požiarov. Ďalej budú chcieť klasické hasičské autá či autá na zásahy v tuneloch, ako aj hasičské sanitky.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #tender #minister vnútra