Radičová: Nezvolenie Harabina je malý krôčik vpred

Nezvolenie žiadneho z trojice kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu SR, teda ani jeho terajšieho šéfa Štefana Harabina, považuje bývalá premiérka a vysokoškolská profesorka Iveta Radičová "za výsledok možného".

19.05.2014 22:20 , aktualizované: 20.05.2014 15:00
debata (69)

„Je to krôčik vpred,“ povedala v reakcii na výsledok volieb v súdnej rade. Radičová poznamenala, že v prípade Harabina má vzácnu zhodu s premiérom Robertom Ficom (Smer). „Tiež by som ho neodporúčala na tento post. Posun a rozdiel je v tom, že som sa aktívne podpísala pod petíciu, aby pán Harabin nebol predsedom najvyššieho súdu,“ dodala Radičová.

Spôsob vedenia najvyššieho súdu i mnohé rozhodnutia nie sú podľa nej dobrou vizitkou. „Napokon verejná mienka a občania potvrdzujú takýto postoj aj k tomuto postu predsedu najvyššieho súdu,“ dodala Radičová.

VIA IURIS: Koniec Harabina v čele justície je skvelá správa

Je skvelou správou, že Štefan Harabin skončil na čele justície, reagovala na pondelkový výsledok voľby predsedu najvyššieho súdu advokátka spolupracujúca so združením VIA IURIS Zuzana Čaputová.

Súdna rada v prvej ani opakovanej voľbe nezvolila nikoho z pôvodne trojice a potom dvojice kandidátov, medzi ktorými bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová. „Štefan Harabin stratil vplyv a jednoznačnú podporu, ktorú mal pred piatimi rokmi v súdnej rade. Znamená to zároveň odchod Štefana Harabina z riadiacich funkcií v súdnictve,“ uviedla Zuzana Čaputová, advokátka spolupracujúca so združením VIA IURIS.

Ani jeden z neúspešného tria kandidátov Harabin, Bajánková, Ďurišová, nemôže kandidovať v opakovanej voľbe, ktorá bude do 120 dní. Je otázne, či by súčasný predseda najvyššieho súdu Harabin mal šancu na pokračovanie vo funkcii aj za stavu, že by neskôr uspel v prípadných tretích alebo ešte neskorších voľbách. Šéfa NS SR menuje prezident a Ivana Gašparoviča 15. júna vystrieda v úrade Andrej Kiska. Ten sa už vyjadril, že by urobil všetky formálne a neformálne kroky, aby Harabin nebol menovaný. Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna.

Zuzana Ďurišová vypadla zo súboja o post predsedu NS SR už v prvom kole. Bola nominantkou Združenia sudcovia „Za otvorenú justíciu“, ktorého predstavitelia nie sú radi, že ich kandidátka nezvíťazila. „Ale na druhej strane pozitívne vnímame, že druhé voľby otvárajú možnosti nominovať iného vhodného kandidáta, ktorý bude prijateľný a vhodný pre väčšinu sudcov a bude súčasne dôstojným reprezentantom súdnej moci,“ povedala prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

Žitňanská: Smer a sudcovia nepochopili, ako Harabin škodí ich imidžu

Zdá sa, že premiér Robert Fico a aj sudcovia ešte úplne nepochopili, že osoba Štefana Harabina škodí imidžu strany SMER, aj imidžu slovenskej justície – reagovala bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa (Most-Híd) Lucia Žitňanská na výsledok voľby nového predsedu najvyššieho súd. Súdna rada v Sobranciach nezvolila ani jedného z kandidátov, medzi ktorými bol súčasný predseda NS SR Štefan Harabin, predsedníčka občianskoprávneho kolégia NS SR Jana Bajánková a predsedníčka senátu správneho kolégia NS SR Zuzana Ďurišová. „Nezvolenie žiadneho kandidáta na predsedu najvyššieho súdu však dnes považujem za druhú šancu pre tých, ktorí môžu nominovať do ďalšej voľby dobrých kandidátov,“ reagovala exministerka spravodlivosti Žitňanská.

Prvotná reakcia na výsledok volieb zo strany ministerstva spravodlivosti, ktoré nominovalo jednu z kandidátok Bajánkovú, je veľmi stručná. „„Ministerstvo spravodlivosti SR berie výsledok voľby na vedomie,“ uviedla hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová.

KDH: Súdnictvo potrebuje deharabinizáciu, dnešok je dôkazom

Nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Zajaca ukazuje, že súdnictvo na Slovensku potrebuje deharabinizáciu. Ako povedal Zajac, pondelkové nezvolenie predsedu Najvyššieho súdu má dve pozitíva. „Prvým je, že existuje nová šanca na navrhnutie nových kandidátov. Súdna rada bude mať v novej voľbe šancu zvoliť takého predsedu, ktorý by bol vhodným reprezentantom sudcovského stavu,“ povedal Zajac. Druhým pozitívom je podľa neho to, že kým doteraz sa viedli debaty o tom, ktorý prezident má vymenovať predsedu Najvyššieho súdu a do koho rúk zloží predseda sľub, týmto oddialením voľby sa to vyrieši a nového predsedu vymenuje nový prezident. „Časovým oddialením sa dosiahne aj to, že do zloženia Súdnej rady zasiahne nový prezident, ktorý tam dosadí svojich ľudí. Všetko však závisí od toho, na kedy bude nová voľba vypísaná,“ povedal Zajac.

Skutočnosť, že Štefan Harabin sa nestane predsedom Najvyššieho súdu šibnutím čarovného prútika nevyrieši podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku desivú situáciu v slovenskej justícii. „Napriek tomu je to veľmi silné symbolické gesto. Podobné tomu, keď v prezidentských voľbách dostal na frak Robert Fico,“ povedal Vašečka. Takéto gestá nádeje podľa neho Slovensko potrebuje. „Vidím za tým silnú občiansku aktivitu, ktorú veľmi oceňujem. Ak nebudeme ľahostajní, veci sa môžu začať meniť. Dnešný deň to dokázal,“ dodal.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec upozornil, že po tom, čo Slovensko bude bez Fica ako prezidenta a bez Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu, sa slušným ľuďom bude dýchať lepšie. „Slovensko dnes po prezidentských voľbách dostalo druhú pozitívnu správu pre perspektívnejší vývoj,“ povedal Štefanec. Ďalšou dobrou správou podľa neho je, že dosluhujúcu prezident Ivan Gašparovič napriek snahe, nebude môcť menovať predsedu NS a táto právomoc pripadne novému prezidentovi. „Máme tak dve dobré správy v jednej. Verím, že nový prezident a predseda NS budú predstaviteľmi potrebnej zmeny pre ďalší spoločenský vývoj na Slovensku,“ konštatoval Štefanec s tým, že pondelková správa je povzbudením pre všetkých slušných ľudí aj pred eurovoľbami, kde budú rozhodovať občania nielen o našich zástupcoch v jedinej volenej inštitúcii na európskej úrovni, ale môžu dať ďalší signál pre demokratické sily na Slovensku.

Pondelkové hlasovanie Súdnej rady je podľa predsed NOVA Daniala Lipšica malý, ale nevyhnutný krok na zmenu súdnictva. „Dnešný výsledok sa dosiahol vďaka ľuďom, ktorí vyjadrili nesúhlas s voľbou Harabina. Najväčšia vďaka patrí ľuďom,“ povedal Lipšic. On osobne považoval za dobrú kandidátku na predsedu NS Zuzanu Ďurišovú, ale z reálnych možností je výsledok podľa neho dobrý signál. Nová voľba totiž bude až po tom, čo bude nový prezident SR a situácia sa môže v Súdnej rade výrazne zmeniť.

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) rešpektuje pondelkové hlasovanie Súdnej rady. Podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer) nezávislá Súdna rada rozhodla, čo potvrdzuje demokraciu a rešpektovanie ústavy. „Súdnictvo je nezávislé od politikov,“ povedala s tým, že opozícia stratila tému.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Lucia Žitňanská #VIA IURIS #Iveta Radičová