Elektromagnetické vlny aj Komenský potrápili maturantov

"To bola asi najťažšia otázka, aká mohla byť," vzdychla si maturantka Hana z bratislavského Gymnázia na Grösslingovej ulici po tom, čo sa pred skúšobnou komisiou potrápila s elektromagnetickým vlnením.

20.05.2014 09:00
maturita, gymnázium Foto: ,
Maturanti z bratislavského Gymnázia na Grösslingovej ulici.
debata

To, že sa rozhodla maturovať z fyziky, však neľutuje. Jej odpoveď, ako tvrdí, nebola síce dokonalá „Asi to bude dvojka, ale chcela som jednotku,“ podotkla. V utorok ju ešte čaká matematika a slovenčina, ale na fyzike jej záležalo. Chce ísť študovať na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave alebo, ak sa podarí, do Prahy.

Pre Hanu a tisíce maturantov sa začala posledná etapa ku skúške dospelosti, na viacerých stredných školách v pondelok odštartovali ústne skúšky. Tie budú trvať do 6. júna.

„Maturita, to je ako príprava na prijímačky,“ hovorí Matej z Gymnázia na Grösslingovej, ktorý absolvoval skúšku z troch predmetov – biológie, chémie a slovenčiny. To, že by bol pred ústnou skúškou v strese a mal trému, nepripúšťa. Neprekážalo mu ani to, že v triede sedeli aj pozorovatelia – mladší študenti, ktorí sa na maturity chodia pozrieť, aby zistili, ako prebiehajú. „Priebežne som sa učil, všetky otázky som si prešiel, takže to nebol taký stres,“ vraví. Predpokladá, že biológiu aj chémiu zvládol na dvojku. „Na biológii som nevedel pomenovanie niektorých rias. Na chémii mi sadli otázky,“ hovorí. „Okno“ teda nebolo, skôr naopak. „Využil som aj znalosti, o ktorých som ani nevedel, že ich mám,“ dodáva s úsmevom Matej. Je odhodlaný študovať medicínu a aj preto sa zatiaľ ani po zvládnutej maturite nechystá oddychovať. „Na prijímačky na medicínu je 3 000 otázok a je tam veľa záujemcov,“ pripomenul.

Na gymnáziu, ktoré je zamerané na matematiku, niektorých študentov potrápila slovenčina. Denis pri Komenského texte vysvetľoval, čo myslel učiteľ národov pod pojmom rovnosť vo vzdelávaní. Vyvolal pritom aj na tvárach učiteliek úsmev, keď naraz spomenul rovnosť aj v trestoch. Na otázku z komisie, či bol Komenský za tresty pre žiakov, však odpovedal správne, že áno. Skromnú nápovedu potreboval pri vymenovaní príručiek, ktoré by mohol používať pri kontrole pravopisu. Krátky slovník slovenského jazyka mu pripomenula jedna z členiek komisie skratkou KSSJ. „Uf, to najťažšie je za mnou,“ vydýchol si po skúške. Na učiteľa slovenčiny neašpiruje. „Idem na strojnícku,“ hovorí Denis. Fyziku má za sebou a matematika mu je tiež bližšia ako slovenčina.

Ústnym skúškam v marci predchádzali písomné testy a slohy zo slovenčiny a z cudzích jazykov. Tí, ktorí maturovali z matematiky, mali test aj z tohto predmetu. Na úspešnú maturitnú skúšku bolo treba pri slovenčine a cudzom jazyku napísať test na viac ako 33 % alebo sloh na viac ako 25 % a odpovedať aspoň na trojku. Maturant so štvorkou musí na danú úroveň urobiť test aj sloh. Tí, čo maturujú z matematiky, musia mať urobený test na viac ako 25 % a ústnu skúšku na trojku. Ak majú na ústnej odpovedi štvorku, test musia mať na viac ako tretinu. Vlani písomnú časť nezvládlo takmer 1 300 maturantov. Koľkí maturanti písomnú časť nezvládli tento rok, zatiaľ nie je jasné. Ministerstvo školstva a Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania, ktorý písomné maturity zastrešuje, zverejní výsledky za celé Slovensko v júni. Neúspešní maturanti si však aj tento rok môžu písomnú časť opraviť v prvý septembrový týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #maturanti #matematika #skúšky #maturitné skúšky