Policajti zrazili chodcov. Ako budú potrestaní?

Dve nehody, pri ktorých za volantom sedeli policajti, sa stali v minulom týždni. Obaja zrazili chodcov. Ak sa preukáže, že chybu urobili policajti, mal by ich stihnúť prísnejší test ako bežných ľudí. A to aj napriek tomu, že k zrážkam došlo, keď policajti mali voľno a šoférovali vlastné autá.

20.05.2014 12:00
priechod pre chodcov, nemocnica, žilina, chodci Foto: ,
Priechod pred nemocnicou, kde sa mala stať zrážka.
debata (19)

Len 13-ročný chlapec v okrese Humenné minulý utorok vbehol do cesty policajtovi, ten už zrážke nezabránil. V Žiline zase policajtka zrazila chodkyňu priamo na priechode pre chodcov. Vyšetrovanie ani jednej z nehôd včera ešte nebolo ukončené.

K nehode v Žiline došlo minulý štvrtok večer po deviatej hodine. 26-ročná policajtka dopravného inšpektorátu mala ísť zo sídliska Vlčince do centra mesta. Chodkyňu zrazila na priechode bez semaforov, ktorý sa nachádza pred žilinskou nemocnicou. Ide o úsek, kde sú tri zebry, dve z nich priamo pred nemocnicou sú od seba vzdialené len 30 metrov.

Kto zavinil zrážku, zatiaľ nie je známe. Polícia podrobnosti nezverejnila. Nekonkretizovala, či chodkyňa na priechod vošla náhle, alebo chybu urobila vodička. K nehode mohlo prispieť aj to, že chodkyňa bola oblečená v tmavom a policajtka ju za zhoršenej viditeľnosti mohla zaregistrovať neskoro. „Okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho objasňovania priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Alkohol u vodičky vykonanou dychovou skúškou zistený nebol,“ informoval žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Zrazená 56-ročná žena sa bude zo zranení liečiť týždeň. „Pacientka bola ošetrená na oddelení urgentného príjmu a keďže si jej zdravotný stav nevyžadoval ďalšiu hospitalizáciu, bola ešte v daný deň prepustená do domáceho liečenia,“ povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Mária Koporecová.

Na sociálnej sieti sa tri dni po dopravnej nehode objavila výzva pre svedkov nehody, aby išli vypovedať. Ľudí totiž pobúril fakt, že policajtke neodobrali vodičský preukaz. Polícia tvrdí, že na to nebol dôvod „Vodička zostala na mieste dopravnej nehody, privolala lekársku pomoc a dopravnú nehodu ihneď oznámila. Policajt vykonávajúci objasňovanie dopravnej nehody na základe uvedených okolností rozhodol a na mieste vodičke nezadržal vodičský preukaz. Tento postup je štandardný pri obdobných dopravných nehodách,“ vysvetlil Moravčík.

Pri dopravnej nehode policajt môže, ale aj nemusí zadržať vodičský. Záleží na závažnosti prípadu. „Pokiaľ sa dopustí vodič porušenia pravidiel závažným spôsobom, čo má za následok dopravnú nehodu, a je zrejmé, že vodič je vinníkom dopravnej nehody, tak v takom prípade môže policajt zadržať vodičský preukaz z preventívnych dôvodov už na mieste,“ hovorí dopravný analytik Ján Bazovský. Ide najmä o prípady, ak vodič šoféruje opitý alebo je jasné, že zavinil zrážku.

Ak sa dokáže, že policajtka spáchala priestupok, bude potrestaná podľa zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Nadriadený jej môže uložiť disciplinárne opatrenie – písomné pokarhanie, zníženie služobného platu až o 15 percent na dobu najviac troch mesiacov, zníženie hodnosti o jeden stupeň na dobu jedného roka, zákaz činnosti, prepadnutie veci.

Či však v prípade dokázania viny príde o miesto na dopravnom inšpektoráte, hovorca polície nepovedal. Uviedol len, že to bude prejednané v zmysle platnej právnej úpravy. Podľa informácií Pravdy žena má na dopravnom inšpektoráte pracovať v skúšobnej lehote. „Treba to zodpovedne posúdiť, záleží na okolnostiach nehody a miere zavinenia. Ale ak je v skúšobnej dobe, tak nepredpokladám, že by si ju v prípade preukázania viny ponechali,“ myslí si bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Ladislav Polka.

Dopravná nehoda policajta sa stala minulý utorok na východe Slovenska. 52-ročný policajt na súkromnom aute narazil do 13-ročného chlapca. Bolo to v čase, keď spolu s iným 24-ročným mužom vyťahovali káru s naloženým drevom z poľa na cestu. „Keď starší z nich spozoroval prichádzajúce vozidlo, zakričal na maloletého chlapca, ktorý sa zľakol a chcel prebehnúť z ľavej strany cesty na pravú a vbehol pod prichádzajúce vozidlo,“ povedal prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Chlapca pri náraze vyhodilo na prednú časť auta, dopadol mimo cesty. Utrpel vážne zranenia hlavy a pľúc. Vyšetrovanie nehody ešte nebolo ukončené, vodič nebol pod vplyvom alkoholu. Džobanik uviedol, že podľa predbežných zistení podozrivým zo zavinenia dopravnej nehody je maloletý chodec. „To, či táto dopravná nehoda ovplyvní pôsobenie policajta v Policajnom zbore, závisí od výsledku šetrenia. Vzhľadom na to, že miera zavinenia dopravnej nehody je v štádiu šetrenia, v súčasnej dobe je predčasné sa k tomu vyjadrovať,“ reagovala košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nehoda #policajt #priechod pre chodcov