Strana Sieť má podpisy vyzbierané, zaregistruje sa vo štvrtok

Novovznikajúca strana Sieť za tri týždne vyzbierala dostatočný počet podpisov na založenie politického subjektu, aj s 30-percentnou rezervou.

20.05.2014 15:00 , aktualizované: 15:44
Sieť, Radoslav Procházka, Andrej Hrnčiar Foto: ,
Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar z novovznikajúcej strany Sieť
debata (21)

„Návrh na registráciu na ministerstve vnútra podáme do konca tohto týždňa, asi vo štvrtok,“ povedal v utorok pred novinármi líder Siete Radoslav Procházka. Pre vznik politickej strany sa vyžaduje zoznam 10-tisíc podpisov.

Založenie strany Sieť oznámil Procházka so skupinou prívržencov 26. apríla v Prešove. Strana sa vyhraňuje ako pravý stred, štruktúry bude mať v 28 miestnych centrách, a to v 12 najväčších mestách Slovenska a 16 regiónoch.

Logom strany je mriežka, ktorá odráža rôznorodé potreby občanov Slovenska v jednotlivých lokalitách. Procházka potvrdil, že k založeniu strany ho motivoval dosiahnutý výsledok v prvom kole prezidentských volieb, keď skončil na treťom mieste.

Do strany Sieť chce dostať mladých ľudí, ktorí majú jasno v tom, čo chýba regiónom, kde žijú.

Hlavným súperom na politickej scéne im bude strana Smer. Preto chcú od voličov získať čo najsilnejšiu podporu.

Procházka chce zoštíhliť vládu z 13 na 10 ministerstiev

Líder vznikajúcej strany Sieť Radoslav Procházka chce zoštíhliť vládu z dnešných 13 na 10 ministerstiev. Vychádza to aj z Národného programu odmeny ľuďom, ktorý chce Sieť uviesť do života.

„Musíme sa sústrediť na úsporu na strane vlády a odmeniť ľudí za trpezlivosť, ktorú znášali pri zvýšení záťaže bez lepších služieb,“ povedal v utorok Procházka.

Hoci premiér Robert Fico počas svoje prvej vlády hovoril, že kríza sa ľudí na Slovensku nedotkne, už štyri roky sa na krízu vyhovára, pričom premiér tri štvrtiny bremena konsolidácie nechal niesť samotných občanov v podobe vyšších daní, odvodov a ďalších poplatkov.

Zoštíhlením vlády by mohli podľa Procházku skončiť samostatné rezorty hospodárstva, kultúry a pôdohospodárstva. Kultúru by Procházka zaradil ku školstvu, z pôdohospodárstva a ministerstva životného prostredia by mohlo vzniknúť ministerstvo ochrany krajiny a prírodných zdrojov.

Nezaradený poslanec zároveň zdôraznil, že základná úloha pre každého je znižovanie regionálnych rozdielov na Slovensku.

V rámci programu odmeny ľuďom sa podľa jeho slov musí naštartovať plnohodnotné čerpanie eurofondov, kde Slovensko zlyháva najmä v investíciách do vedy, vzdelávania a výskumu.

Výnos z privatizácie Telekomu navrhuje Procházka použiť rozumne – polovicu na úhradu štátneho dlhu, čím sa znížia nároky na obsluhu dlhu. Druhú polovicu by podľa Procházku mala vláda použiť prostredníctvom samospráv, ktoré poznajú miestne potreby a vedia hospodáriť lepšie ako centrálna vláda.

O tejto téme by sa podľa Procházku mohlo diskutovať aj na budúcotýždňovom sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Štát by samosprávam mal prejaviť viac rešpektu a dôvery,“ uzavrel.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť