V Matici chcú prepustiť asi tretinu ľudí

Veľké prepúšťanie matičiarov môže ochromiť ich činnosť v regiónoch. Pre zlé hospodárenie inštitúcie, ktorá je dotovaná aj zo štátnych peňazí, si totiž bude musieť zbaliť kufre asi tretina matičiarov.

21.05.2014 10:30
debata (18)

Matičný výbor navrhuje prepustiť minimálne 45 pracovníkov, z toho je asi polovica z regionálnych stredísk. Rozhodovať sa o tom bude už dnes na zasadnutí matičnej rozpočtovej komisie v Bratislave.

Výbor Matice slovenskej odhlasoval na svojom zasadnutí začiatkom mája návrh na prepustenie 24 pracovníkov z vedeckých a obslužných pracovísk v Martine. Približne rovnaký počet má ubudnúť aj v regionálnych pracoviskách. Tie tvorí 20 matičných domov, kde pracujú väčšinou dvaja či traja zamestnanci, a 14 oblastných pracovísk s jedným či dvoma zamestnancami, ktorí robia najmä metodickú činnosť.

Matičné domy v mnohých mestách zastávajú nenahraditeľnú úlohu pri organizácii kultúrnych či športových aktivít pre deti a mládež. Ich aktivity nedávno vyzdvihol aj minister kultúry Marek Maďarič. Radoví členovia v porovnaní s vedením Matice robia podľa neho množstvo zmysluplných aktivít a prezentujú tradičné matičiarstvo.

„Už som o tom počula, ale nemám zatiaľ informáciu, že by sa nás to dotklo. Dokopy tu máme len dvoch zamestnancov,“ hovorí o prepúšťaní Janka Sedláčková Valigurčinová, riaditeľka matičného domu v Dubnici nad Váhom. V Galante si nevedia predstaviť, ako by ich činnosť v prípade redukcie vyzerala.

„Sme tu spolu s riaditeľkou dokopy dve. Občas nám síce pomáha ďalší pracovník cez aktivačné práce na štyri hodiny, ale všetky podujatia vymýšľame a organizujeme len my dve,“ povedala referentka matičného domu v Galante Miroslava Horňáková. Ak by ju prepustili, má obavy, ako by v Galante dokázali ďalej robiť rôzne výstavy či vedomostné súťaže pre mládež.

Členka výboru Matice slovenskej Eva Garajová uviedla, že prepúšťať ľudí naraz zrejme nebudú. „Ide o minimálne 45 ľudí, čo by znamenalo hromadné prepúšťanie. Musí sa to preto urobiť postupne každý mesiac po desiatich pracovníkoch,“ spresňuje. Ak výbor návrh schváli, prvá desiatka zamestnancov odíde už v júni.

Medzi prvými budú zrejme dôchodcovia. V hre je podľa Garajovej aj možnosť, že budú pracovať rovnako ako doteraz, ale za výrazne nižšie platy. Dodala, že niektorým oblastným strediskám hrozí úplný zánik. Spomína sa najmä stredisko v Nových Zámkoch. Pravda chcela osloviť aj vedúceho, na matičnom webe však nebolo uvedené jeho meno ani kontakt.

V rámci necelej päťdesiatky matičných zamestnancov by malo odísť aj sedem pracovníkov zo sekretariátu predsedu Mariána Tkáča. Ten ich dnes zamestnáva 13, hoci vo výbore o tom nevedeli. V rámci šetrenia sa preto rozhodli skresať ich počet na šiestich.

To, že výbor pristúpil k radikálnemu riešeniu, je podľa Garajovej výsledok zlého hospodárenia. Šéf Matice Marián Tkáč si podľa nej nemôže donekonečna brať pôžičky. „Lebo aj tie musí niekto nakoniec zaplatiť. Na kúrení či elektrine sa šetriť nedá, ide to jedine cez zúženie počtu zamestnancov,“ vysvetľuje.

Tkáč si mal tento rok vziať úvery za viac ako 200-tisíc eur, hoci z minuloročného rozpočtu mu podľa Garajovej zostala rezerva zhruba 400-tisíc eur. V januári tohto roka sa nečakane dozvedeli, že predseda ju minul bez schválenia výboru.

Matičné ústredie pripúšťa, že inštitúcia je vo finančných problémoch. Informáciu o prepúšťaní asi 40 pracovníkov však považuje za prehnanú „K hromadnému prepúšťaniu v organizácii nepríde. Na druhej strane však platí, že dnes existujú návrhy na zníženie počtu pracovníkov v niektorých útvaroch,“ reaguje tajomník Peter Cabadaj. Matica podľa neho hľadá rôzne racionalizačné opatrenia.

Inštitúcia, ktorá má upevňovať vlastenectvo a národné povedomie Slovákov, dnes zamestnáva dokopy 139 pracovníkov. Pred nástupom Tkáča na čelo Matice v roku 2010, to bolo len zhruba 70 pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská