Mikloš: Situácia v SDKÚ nie je dobrá, ale funkcie nechcem

Situácia v SDKÚ nie je podľa bývalého podpredsedu strany a dnes poslanca NR SR Ivana Mikloša dobrá. Ako povedal v utorok novinárom, otázka je, či to vyrieši snem.

26.05.2014 16:28 , aktualizované: 27.05.2014 16:21
Pavol Frešo Foto: ,
Šéf SDKÚ Pavol Frešo.
debata (38)

Zároveň dodal, že nikdy nekomentoval stranícke otázky cez média, a ostane pri tomto zvyku. Mikloš sa ani neplánuje uchádzať o stranícke funkcie.

Podľa predsedu SDKÚ Pavla Freša SDKÚ dosiahla veľmi dobrý výsledok v eurovoľbách. Obhájila dve pozície europoslancov. „Budeme v najbližšom čase debatovať o tom, kto tomu prispel viac a kto menej. Všetky veci necháme na stranícke orgány,“ povedal v utorok novinárom. O situácii v strane by v stredu malo rokovať stranícke prezídium. Podľa Freša v strane budú vyhodnocovať eurovoľby a všetky ostatné veci, ktoré súvisia s prípravou na rok 2016, čo je ďalšia méta, si povedia na pôde strany. „Som presvedčený, že si veľmi dobre porozumieme, lebo máme exaktné čísla o tom, ako SDKÚ stojí nielen na Slovensku, ale v každej obci,“ uviedol.

Frešo nechce špekulovať, akým spôsobom situáciu v strane vyriešia. „Budem sa uchádzať o to, aby SDKÚ mala poriadnu zrozumiteľnú stratégiu pre rok 2016. Považujem výsledok v eurovoľbách za veľmi dobrý. Považujem ho za výraz dôvery v nové vedenie SDKÚ,“ povedal s tým, že SDKÚ má aj veľmi silnú konkurenciu a pokiaľ sa na to poriadne nepripraví, budeme veľmi ťažko v roku 2016 dosahovať ešte lepší výsledok. Zároveň pripomenul, že ešte pred týždňom zaznievali hlasy, že SDKÚ nebude mať ani jedného europoslanca. „Dnes máme dvoch. Treba vyhodnotiť, ktoré faktory tomu pomohli alebo nie,“ konštatoval.

Frešo sám z postu predsedu strany odstúpiť nechce. „Po úspešných voľbách predsedovia sami od seba z funkcie neodchádzajú,“ vyhlásil. Ak existujú hlasy na jeho výmenu, chce to vybaviť najskôr na pôde SDKÚ. „Je normálne, keď máte za sebou úspešné voľby, že predložíte stratégiu do ďalších volieb, aby sme boli úspešní. O to sa budem uchádzať. Predložiť stratégiu, ako môže byť SDKÚ úspešná v roku 2016 aj s tým mandátom, že eurovoľby boli pre SDKÚ úspešné,“ zdôraznil.

Frešo uviedol, že neskôr sa ukáže, čo sa za takými hlasmi po výmene predsedu skrýva. „Nešpekulujme o tom, kto má záujem do akej funkcie sa dostať alebo kto s kým je rival,“ vyhlásil.

SDKÚ možno čaká kongres a výmena predsedu

SDKÚ zrejme čaká mimoriadny kongres, ktorý by sa mal venovať personálnym a programovým otázkam. Jeho cieľom má byť podľa informácií agentúry SITA výmena predsedu.

Ani výsledok v eurovoľbách totiž neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany. Nespokojnosť s Frešom je najmä na východe Slovenska. O situácii vo vnútri strany by ešte tento týždeň malo rokovať Prezídium SDKÚ. Mimoriadny kongres SDKÚ zvoláva predseda strany na žiadosť Ústrednej rady strany, alebo keď o to požiada najmenej jedna tretina regionálnych predsedníctiev. Predseda strany ho musí zvolať do jedného mesiaca.

Podľa politológa Pavla Marchevského je dnes Pavol Frešo „na koni“ a jeho pozícia je z tohto pohľadu silná. Dôvodom je jeho jasné víťazstvo v regionálnych voľbách i obhajoba dvoch kresiel v Európskom parlamente. Marchevský upozornil, že do europarlamentu sa dostalo sedem stredopravých strán. „K tomu treba prirátať Sieť. V roku 2016 sa do NR SR nemôže dostať osem stredopravých strán,“ povedal s tým, že ak by sa dostalo, nevie si predstaviť funkčnosť väčšiny v parlamente.

Zisk dvoch mandátov v europarlamente je podľa Marchevského pre SDKÚ impulzom, aby sa táto strana „vydelila z mračna päťpercentných strán“. „SDKÚ môže pod vedením Freša dokázať, že nie je pomaly umierajúca, ale dokáže si udržať voliča,“ zdôraznil politológ. Dva mandáty v Európskom parlamente vraj dávajú dobrú východiskovú pozíciu pre SDKÚ vo voľbách v roku 2016. „SDKÚ môže ukázať, že je to strana, ktorá dokáže trvalo zostať na politickej scéne,“ uviedol.

Marchevský pri snahách odvolať Freša nevidí jeho možného nástupcu. „Možno comeback Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. To sú dve osobnosti, ktoré SDKÚ má,“ povedal s tým, že Frešo nie je taký charizmatický predseda ako líder Smeru Robert Fico, ale SDKÚ podľa politológa nikdy nebola stranou, ktorá by mala mimoriadne obľúbeného predsedu. „Zväčša sa v stranách kreuje potenciálny kandidát na predsedu, ale v SDKÚ okrem Dzurindu a Mikloša takého nevidím,“ dodal.

Fedor sa v stredu vzdá funkcie podpredsedu SDKÚ

Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor sa v stredu vzdá straníckej funkcie. Fedor svoje rozhodnutie avizoval spolustraníkom už pred eurovoľbami. V stredu ho oznámi na rokovaní prezídia. „Nebudem sa vyjadrovať ku klebetám. K faktom sa vyjadrím po rokovaní prezídia. Najskôr chcem rozprávať s kolegami v strane,“ povedal Fedor.

Martin Fedor Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Martin Fedor Martin Fedor

Ani výsledok v eurovoľbách neodradil kritikov predsedu strany Pavla Freša od iniciatívy zvolať kongres s cieľom personálnych zmien na čele strany.

Ako kandidát na predsedu sa spomína bývalý poslanec NR SR Ondrej Matej. „Prekvapilo ma, že sa skloňuje moje meno. Vôbec sa s tým nezapodievam,“ povedal v utorok.

Problém nevidí len v personálnych otázkach, ale v tom, či strana bude schopná pripraviť projekt pre voličov. „Oveľa dôležitejšie ako personálne otázky v rámci SDKÚ-DS je to, či strana, ktorá vždy prinášala riešenia pre obyvateľov, strana, ktorá dokázala Slovensko dotiahnuť do európskych štruktúr, prijať euro, prilákať investorov, ľudia mali zamestnanie, bude schopná predložiť ponuku pre občanov SR pre rok 2016,“ povedal Matej v utorok novinárom.

Matej je členom Prezídia SDKÚ-DS. „Chystám sa na rokovanie prezídia. Budem hlavne počúvať atmosféru v strane a vyjadrím sa. Budem počúvať s čím príde predseda a kolegovia,“ povedal.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo