Tým, ktorí sa o psov nestarajú, hrozí Borec väzením

Pri kúpe psa si jeho budúci majiteľ asi rozmyslí, pre ktoré plemeno sa rozhodne a koľko času venuje jeho výcviku. Tí, ktorých pes bezdôvodne napadne na človeka, by totiž už nemuseli vyviaznuť len s pokutou. Ak majiteľ nedohliadne na to, aby jeho pes nezaútočil, bude riskovať väzenie. Navrhuje to minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý v novele Trestného zákona zavádza nový trestný čin ublíženia na zdraví spáchaného zvieraťom.

27.05.2014 12:30
Tomáš Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (14)

Chovateľ za útok svojho psa na inú osobu môže dnes dostať pokutu do výšky 165 eur, psa nemusí dať utratiť. Stačí, ak ho bude na verejnosti vodiť s náhubkom. Hrozba slabých postihov zrejme nedonútila majiteľov psov, aby sa o nich viac starali, dbali na ich výcvik a chodili na prechádzky s vôdzkou. Prípady napadnutia človeka psom sa vynárali takmer každý týždeň.

Na túto situáciu odpovedal Borec práve novým trestným činom. Hrozí zaň strata slobody od jedného až do ôsmich rokov. „Návrhom reaguje na spoločenskú potrebu vyvodenia trestnej zodpovednosti voči majiteľom zvierat, ktorí z nedbanlivosti porušia svoje povinnosti uložené všeobecných záväzným právnym predpisom,“ spresňuje jeho hovorkyňa Alexandra Donevová.

V prípade psov ide o zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky ich držania. Podľa neho sú majitelia povinní predchádzať ohrozovaniu človeka svojím psom.

Podľa Romany Březinovej zo Slobody zvierat sa trestná zodpovednosť majiteľov psov zavádza päť minút po dvanástej. „Už včera bolo neskoro, ale je výborné, že konečne bude fungovať aj u nás. Na útok totiž doteraz vždy doplatilo zviera a ten, koho napadlo. Majiteľ, ktorý útok spôsobil či už nevhodným, alebo nezvládnutým chovom, vyviazol bez trestu,“ hovorí. Navrhované tresty budú podľa nej zadosťučinením najmä pre obete útokov, ktoré sa po dlhých rokoch dočkajú spravodlivosti.

Hroziace väzenie môže mať podľa Březinovej vplyv aj na to, že majiteľ bude pri kúpe nového psa viac zvažovať, pre aké plemeno sa rozhodne. Niektoré bojové plemená si totiž vyžadujú viac pozornosti a odborný výcvik. Ak im chýba, riziko útoku sa podľa nej zvyšuje. „Pre zodpovedného majiteľa to už nebude len o tom, že toto plemeno sa mi páči, hoci nemám dostatok času sa mu venovať. Môže to znížiť aj počet vlastníkov, ktorí si kúpou veľkých bojových plemien kompenzujú svoje komplexy,“ vysvetlila Březinová. To, či sa pre prísne tresty zníži počet útokov, je podľa nej otázne. „Bude to záležať na sudcoch, nakoľko zodpovedne sa k tomu postavia a ako vážne budú pristupovať k tejto otázke,“ podotkla.

Prezidentka Slovenskej federácie kynológov Zdenka Šéryová si myslí, že dostať vinného majiteľa za mreže bude na dlhé lakte. „Aj u vodičov zaviedli, že za alkohol budú sedieť a koľkí z toho naozaj skončili vo väzení? Hrozí tu problém s dokazovaním. Ako dokážem, že ja som psa k útoku nevyprovokovala alebo naopak?“ pýta sa. Vynesenie takého rozsudku, keď vinník naozaj skončí v base, sa podľa nej nezaobíde bez kamerových záznamov. „Ale kto chodí po vonku s kamerou? Zavedenie trestnej zodpovednosti pre majiteľov je pozitívne, ale skôr to malo ísť cez udeľovanie extrémne vysokých pokút,“ domnieva sa Šéryová. Tie by podľa nej motivovali majiteľov k zodpovednému prístupu k zvieraťu viac.

Trestná zodpovednosť pre majiteľa nevznikne, ak bude zviera útočiť v nutnej obrane, alebo bude k útoku vyprovokované. Nový trestný čin je možné spáchať len z nedbanlivosti. Ak majiteľ zviera na útok úmyselne vyprovokuje, ide o trestný čin ublíženia na zdraví. Tam hrozia neporovnateľne vyššie tresty, ktoré platia aj dnes.

Dokazovanie nového trestného činu bude prebiehať podobne ako pri iných. „Napríklad formou svedeckých výpovedí, prípadných záznamov z kamier, znaleckého dokazovania,“ vymenúva Donevová. Ak nepôjde o ťažké ublíženie na zdraví či smrť, sudca môže namiesto jedného roka vo väzení udeliť peňažný trest či trest povinnej práce. Novela Trestného zákona je v pripomienkovom konaní.

Pre dlhodobé neriešenie stúpajúcich útokov psov sa iniciatívy chopili aj traja poslanci zo Smeru. Tí na májové rokovanie parlamentu predložili vlastný návrh zákona. V ňom navrhujú sprísnený režim pre nebezpečného psa, ktorý už raz útočil. „Možno zákon nakoniec z rokovania stiahneme, keďže v Trestnom zákone to chcú teraz riešiť cez trestnú zodpovednosť majiteľa. Bol by som nerád, keby sme predložili len nejaký bezzubý zákon,“ reaguje jeden z predkladateľov Tibor Lebocký. Či poslanecký návrh v parlamente zostane, rozhodnú sa všetci traja dnes.

Čo musí dodržať majiteľ psa

  • držiteľ psa je povinný prihlásiť ho do evidencie v mieste, kde sa prevažne nachádza, do 30 dní po nepretržitom trojmesačnom pobyte na území Slovenska
  • vodiť psa mimo chovného priestoru môže len osoba, ktorá je schopná ovládať ho v každej situácii
  • majiteľ je povinný predchádzať tomu, aby pes útočil alebo inak ohrozoval človeka a zvieratá
  • vodiť nebezpečného psa, ktorý už raz útočil, môže len osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony, na verejnom priestranstve musí mať náhubok
  • za psa vždy zodpovedá držiteľ alebo osoba, ktorá ho vedie
  • držiteľ psa je povinný oznámiť osobné údaje osobe, ktorú pohrýzol
  • podmienky vodenia psa môže určiť obec všeobecne záväzným nariadením

Tresty, ktoré by mali platiť pre majiteľa útočiaceho psa

  • jeden rok väzenia v prípade nevyprovokovaného útoku psa na človeka
  • dva až osem rokov väzenia v prípade, ak pes spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #PSA #výcvik #Tomáš Borec