KDH a Smer menia program parlamentu, novelu o sudcoch prerokujú skôr

Plénum NR SR odobrilo návrh, aby sa novela ústavy o previerkach sudcov prerokovala hneď po práve diskutovaných bodoch. Aliancia Fair-play to považuje za netransparentné a arogantné voči občanom i sudcom.

27.05.2014 15:58
debata (17)

„KDH a Smer vedú o takej vážnej zmene zákulisné rokovania, ich znenie vôbec nezverejňujú, kolegom poslancom ich sprístupnia na poslednú chvíľu, neumožňujú žiadnu verejnú či odbornú diskusiu a zmeny ústavy zaraďujú na rokovanie zo dňa na deň. Je to prístup hodný Vladimíra Putina,“ hovorí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Dodala, že sa pred obedom neočakávane zmenilo poradie prerokúvaných bodov v národnej rade a zaradili novelu ústavy hneď po práve diskutovaných bodoch. Ústavnoprávny výbor zvolali na 19.00. Posledná verzia pozmeňovacích návrhov pritom nie je ani zverejnená, ani prístupná členom Ústavnoprávneho výboru, upozorňuje Aliancia Fair-play.

Samotné znenie novely je podľa aliancie nebezpečné a obáva sa plánovaných previerok sudcov, ktoré sa novela chystá zaviesť. „Šikanózne a zmanipulované disciplinárne konania v súdnictve nám jasne ukázali, ako sa aj bez záverečného trestu dajú zo súdnictva vyštvať sudcovia či ako dokážu zničiť zdravie. Pri súčasnom mocenskom nastavení v politike i súdnictve sa obávame zneužitia tohto inštitútu. Dôveryhodnosť navyše spochybňuje i fakt, že držiteľom previerky je aj Štefan Harabin,“ dodáva Wienk.

Aliancia Fair-play navyše upozorňuje na vážne pochybnosti o ústavnosti plošných previerok sudcov i na fakt, že už v súčasnosti je k dispozícii dostatok nástrojov na to, aby neetických a skorumpovaných sudcov vyzliekli z talára cez trestné konania, konanie vo veci majetkových priznaní či disciplinárne konanie. „Problémom je, že tieto inštitúty sú politicky ovplyvňované a aplikované ľuďmi, ktorí ich nestranný a zákonný výkon maria. Problém je teda v kvalite a hodnotách ľudí, nie v nastavení ústavy či zákonov,“ skonštatovala Wi­enk.

Strany KDH a Smer sa pôvodne nevedeli dohodnúť na bezpečnostných previerkach sudcov. Rokovanie o novele ústavy preto odložili na júnovú schôdzu. Predkladatelia ju nakoniec zaradili na koniec práve prebiehajúcej májovej schôdze. Predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi v utorok plénum odobrilo návrh, aby sa zmenilo poradie prerokúvaných bodov a zaradili novelu ústavy hneď po práve diskutovaných bodoch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #previerky sudcov #novela ústavy