Smer tiež navrhol stredoškolské vzdelanie pre starostov

Starostovia by mali mať minimálne stredoškolské vzdelanie. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru Dušana Bublavého, Ľubomíra Petráka a Antona Martvoňa, ktorý v závere piateho dňa 35. schôdze parlamentu predložili k vládnym návrhom volebných kódexov.

27.05.2014 19:26
debata (34)

„Predpokladom na výkon funkcie starostu je aspoň stredoškolské vzdelanie,“ uvádza sa v návrhu. Vzdelanostný cenzus by sa mal týkať starostov a primátorov už v nadchádzajúcich jesenných komunálnych voľbách. Poslanci Smeru pozmeňujúci návrh predložili po tom, ako minister vnútra Robert Kaliňák v parlamente otvoril už uzavretú rozpravu k volebným kódexom. „Aby sme vyhoveli konsenzu, ktorý vznikol,“ vysvetlil Kaliňák.

Požiadavku minimálne stredného vzdelania pre kandidátov na starostu alebo primátora navrhol už dopoludnia predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac. Funkcia starostu je podľa neho výkonnou funkciou, v ktorej rozhoduje o verejných financiách. Takáto funkcia vyžaduje aspoň základné vedomosti o organizačnej a riadiacej práci ako aj o finančnom hospodárení. Obce a ich štatutári, primátori a starostovia majú taktiež významné kompetencie, ktoré na nich previedol štát. „Sláva, hosana, malo to zmysel,“ povedal Zajac po prednesení pozmeňujúceho návrhu Smeru.

Podľa neho negramotní starostovia, ktorí nevedia podpísať príkazy na úhradu alebo prečítať zápisnice zo zastupiteľstiev, nemajú vo funkciách čo robiť. „My tento návrh podporíme. Základom je, aby sme nemali starostov, ktorí nevedia čítať a písať,“ uzavrel Zajac.

„To, čo sa tu robí, je svinstvo. Páchame tu svinstvo na najslabších obyvateľoch tohto štátu,“ povedal poslanec za SaS Martin Poliačik. To, že niekde starostov „robia hajzli, ktorí rozkrádajú eurofondy“ podľa Poliačika nikomu neprekáža. „Cenzus na morálku dávať nebudeme,“ upozornil s tým, že niektorí starostovia bez vzdelania, ktorí by vo funkcii uspeli, sa mohli stať vzorom pre ďalších.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #NR SR #starostovia