Obce sa na sneme dozvedia, či dostanú viac peňazí

Rozhodnutie, či obce a mestá dostanú od štátu viac z podielových daní, by malo padnúť na sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Ten sa v Bratislave začína v stredu a potrvá dva dni. Primátori a starostovia budú na ňom spolu s predstaviteľmi štátu hľadať riešenia, ako pokryť nevyhnutné výdavky miest.

28.05.2014 10:00
debata (3)

Predstavitelia ZMOS-u diskutovali s vládou už v utorok. Kľúčovou témou bolo navýšenie podielových daní zo súčasných 67 percent na 70,3 percenta. Podpredseda vlády Ľubomír Vážny prisľúbil, že konkrétny záver bude známy do stredy. Výsledok rokovaní však zrejme odznie až na sneme. „Dali sme vláde konkrétny návrh, aby sa zvýšili podielové dane. Vieme však, že to bude závisieť od súčasných možností štátu. Netrváme na presnom percente, rozhodujúci je pre nás objem peňazí na zabezpečenie financovania samospráv,“ povedal pre Pravdu predseda ZMOS-u Jozef Dvonč.

Mestá a obce v minulom roku  obmedzovali svoje výdavky. Vláda sa spoľahla na to, že ušetria desiatky miliónov eur a pomôžu tak v ozdravovaní dlhmi zaťažených verejných financií. Od januára tohto roka majú voľnejšie ruky v míňaní. Kým vlani ministerstvo financií očakávalo, že budú hospodáriť s prebytkom vo výške 91 miliónov eur, v tomto roku od nich požaduje prebytok „len“ 22 miliónov eur.

„Dlhodobo sme šetrili, no v malých obciach nám neostávajú peniaze na bežné výdavky, ako je napríklad školstvo. Od štátu sme dostali množstvo kompetencií, ktoré však potrebujeme z niečoho preplácať. Veríme, že sa dohodneme na prijateľnom riešení,“ doplnil Dvonč.

Snem, na ktorom sa zúčastní aj prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Pavol Paška, sa bude zaoberať aj ďalšími témami. Je to napríklad zabezpečenie služieb pre občanov, školstvo, riešenie nezamestnanosti či problémov marginalizovaných skupín. Takisto sa bude rokovať o čerpaní eurofondov, ktoré sa považuje za nedostatočné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #obce #mestá #ZMOS