Prevencia pred väzením za útok psa. Kynologický výcvik

Začnú sa majitelia viac starať o svojich psov, aby predchádzali ich napadnutiam človeka? Minister spravodlivosti Tomáš Borec totiž navrhuje tých, ktorí nedokážu dohliadnuť na svojho psa, potrestať väzením.

28.05.2014 13:00
pes, zývanie, jazyk, čierny pes Foto: ,
Základy poslušnosti by mal ovládať každý pes, bez ohľadu na to, či ide o malé, alebo veľké plemeno.
debata (26)

A jednou z možností, ako sa väzeniu vyhnúť, je dať svojho štvornohého spoločníka vycvičiť. Kynológovia považujú výcvik za prevenciu a súhlasia s nimi aj Pravdou oslovení psičkári. Tí nám tvrdili, že správanie svojich domácich miláčikov dobre poznajú a trestu sa neobávajú.

Majiteľka trpasličieho jazvečíka Dorota (48) tvrdí, že po desiatich rokoch jej mierumilovná sučka správanie určite nezmení. „Je to pes, ktorý na človeka nikdy ani len nezaštekal. Je prítulná, má rada deti a ovláda základné povely,“ vraví. Jej výcviku venovala dostatok času, keď bola šteňaťom, a dbala na to, aby sa dostávala do kontaktu s inými ľuďmi či psami. To je podľa nej dôležité, pretože dnes nereaguje na iných ustráchane či, naopak, bojovne.

Naopak, o kynologickom výcviku nerozmýšľa Matúš (30). Tvrdí, že jeho zlatý retriever Donald je známy ako plemeno vhodné pre deti. „Nikdy by nikomu neublížil, aj keď uznávam, že aj pri tejto rase sa môžu vyskytnúť výnimky. Ak by sa niečo také stalo, bola by to moja vina,“ pripúšťa. Psy podľa neho konajú pudovo a práve preto by za akýkoľvek čin mali niesť zodpovednosť ich majitelia.

Podľa kynológa Mareka Kršáka zo seneckej školy pre psov Labka je absolvovanie kynologického výcviku dobrou prevenciou pred možnými útokmi psa. „Ale so zárukou na 98 percent. Závisí to totiž od povahy psa. Majiteľa na výcviku vždy upozorňujem, na čo si má dávať pozor, keď s ním bude chodiť medzi ľudí,“ vysvetľuje. Vďaka výcviku môže podľa neho majiteľ vopred predvídať, čo sa jeho pes chystá urobiť a včas na to zareagovať. Psom zároveň stúpa aj sebavedomie a neútočia na každého človeka preventívne, pretože sa boja. „Naučia sa vyhodnotiť situácie, kedy je útok adekvátny. Napríklad keď hrozí nebezpečenstvo ich pánovi. Agresívni psi sú na výcviku utlmovaní a bojazliví zasa povzbudzovaní,“ spresňuje.

Dnes vyhľadávajú výcviky najmä chovatelia, ktorí svojho psa z rôznych dôvodov nezvládajú. „Môžu to byť aj malí psi, ktorí štekajú a napádajú majiteľov či druhých ľudí, alebo sú to napríklad majitelia ovčiaka, ktorý musí nosiť košík, a majitelia si s ním pre jeho neústupčivosť nevedia dať rady,“ vymenúva Kršák. Podotýka, že cvičiť sa nemusí len šteňa, zlé návyky sa dajú odstrániť aj u dospelého psa.

Základy poslušnosti by mal ovládať každý pes, bez ohľadu na to, či ide o malé, alebo veľké plemeno. Ak si majiteľ netrúfa na jeho výcvik alebo nevie, ako na to, najlepším riešením je podľa Romany Březinovej zo Slobody zvierat investovať peniaze do odborného výcviku. „Zíde sa to aj majiteľom menších psov. Aj ratlík či čivava vedia zaútočiť tak, že bolestivo pohryzú človeka. Každý výcvik je formou prevencie,“ hovorí. To, aby na cvičiská chodilo viac majiteľov, môže podľa nej ovplyvniť nižšia cena kurzu.

Cenu za základný kynologický výcvik si určuje každá škola individuálne. V Senci stojí základný dvanásťtýždňový výcvik 75 eur. Za tú dobu by majiteľ mal pochopiť, ako treba pracovať so psom. Ten sa zas naučí základné povely, cvičí sa na obranu a vyhodnocovanie situácií, kedy je uhryznutie vhodné a kedy ide o bezdôvodný útok.

To, či pod hrozbou väzenia začnú majitelia viac využívať služby kynológov, ukáže podľa Kršáka čas. Ľudí by to mohlo motivovať, najväčším lákadlom ísť na cvičisko sú však dnes pre majiteľov daňové úľavy za psa. Ak má certifikát o absolvovaní výcviku, niektoré obce mu môžu znížiť daň až o polovicu. Zostáva to však na rozhodnutí samosprávy. Kršák upozorňuje aj na to, že je stále veľa majiteľov, ktorí si kupujú väčšie a agresívnejšie plemená len pre prestíž. Tých podľa neho nikto nedonúti, aby venovali psovi viac starostlivosti. „Donúti ich len sprísnenie zákona. Treba pár lastovičiek, aby naozaj niekto za útok skončil za mrežami, a sami na to prídu,“ uzavrel kynológ.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec zavádza v novele Trestného zákona, ktorý je v pripomienkovom konaní, nový trestný čin ublíženia na zdraví spáchaného zvieraťom. Pri nevyprovokovanom útoku psa na človeka hrozí jeho majiteľovi jeden rok za mrežami. Ak pôjde o ťažké ublíženie na zdraví alebo smrť, môže dostať dva až osem rokov. Novela by mala platiť od 1.¤januára 2015.

V parlamente je už aj poslanecký návrh zákona, ktorý predložili traja poslanci Smeru. Navrhujú v ňom sprísniť režim pre nebezpečného psa, ktorý už raz útočil. Takéto zviera by malo povinne absolvovať kynologický výcvik. Podľa jedného z predkladateľov Vladimíra Jánoša ich zákon upravuje, na rozdiel od novely Trestného zákona, podmienky držania psa. Preto nevidí dôvod, aby zákon z rokovania stiahli.

Uvažujete nad tým, že dáte svojho psa vycvičiť?

Václav Hájevský (51), starosta, Malý Krtíš

václav hajevský

Ja mám doma bavorského farbiara a ten už absolvoval domáci výcvik na poslušnosť. Je to druh poľovného psa a cvičený je na úkony, ktoré súvisia s výkonom práv poľovníctva. Ja osobne so sprísnením zákona a s trestnou zodpovednosťou majiteľov za svojich psov súhlasím. Pes je zbraň a jeho majiteľ by sa mal postarať, aby bola táto zbraň dobre zabezpečená.

Nina Andorová (27), chovateľka v zoo, Bratislava

nina andorová

Nie, môj pes nezaútočí nikdy. Nikdy ani nemal také tendencie. Je to kokeršpaniel krížený so setrom. Na začiatku som sa venovala jeho základnému výcviku, pre odborný výcvik preto nevidím teraz dôvod.

Katarína Vargová (40), podnikateľka, Sklabiná

katarína vargová

Pes by mal mať nejaký základný výcvik, môj nemecký ovčiak má. Majiteľa by mal poslúchať. Či sprísnenie zákona a trestná zodpovednosť majiteľa psa, ak ten niekoho pohryzie, je dobré riešenie, ťažko povedať. Pes sa, samozrejme, nemá čo voľne pohybovať po ulici, ale má byť vo dvore majiteľa a mal by strážiť toto teritórium. Ak by uhryzol niekoho, kto do tohto teritória vojde bez povolenia a je teda na cudzom pozemku, trestné stíhanie majiteľa by bolo v takomto prípade podľa mňa tvrdým postihom.

Martin Gazík (38), umelec na voľnej nohe, Bratislava

martin gazík

Môj kríženec ľudí miluje a neútočí na nich. Skôr má problém s tým, keď na neho zavrčí druhý pes, vtedy prepne a ide proti nemu. Jasné, že sa môže stať, že aj menší psík napadne človeka, ale je to na zodpovednosti jeho majiteľa. Dostať rok väzenia za nejaký útok sa mi však zdá dosť prísne. Ale zasa je pravda, že človek by si mal svojho psa vycvičiť. Tiež som mal s ním na začiatku problémy a robil si, čo chcel. Ale teraz už poslúcha, a preto nad kynologickým školením neuvažujem.

Jozef Jakab (52), výsluhový dôchodca, Nová Ves

jozef jakab

Táto problematika sa asi skôr bude týkať chovateľov bojových plemien psov, kde by tie podmienky chovu určite mali byť prísnejšie. Takéto psy sú veľmi nebezpečné a ak napríklad ujdú majiteľovi na ulicu, môžu ohroziť ľudí, najmä deti. S tým, aby psy chované doma mali základný výcvik, súhlasím. Majú ho aj moji psi. Mám doma sučky hannoverského farbiara a slovenského kopova.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #pes #výcvik #Tomáš Borec #starostlivosť o psa