Voľby šéfa Najvyššieho súdu a Súdnej rady majú byť tajné

Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedov, ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedov budú tajné. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Smeru Antonína Cicoňa, ktorý predložil k novele zákona o sudcoch a prísediacich.

28.05.2014 15:40
debata (9)

Neverejné majú byť podľa návrhu všetky hlasovania Súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. (Viac o pozmeňujúcom návrhu a novele ústavy čítajte v článku Ak chce Kiska vymeniť troch členov Súdnej rady…)

Súdna rada rozhoduje aj o šéfovi Najvyššieho súdu, prednedávnom nedokázala verejným hlasovaním zvoliť ani jedného z troch kandidátov, a majú sa konať nové voľby. Na základe ústavnej novely sa oddelí funkcia predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady, šéfa Súdnej rady bude rada voliť z jedného zo svojich členov.

Poslanec Smeru Anton Martvoň pripomína, že hlasovanie Súdnej rady v personálnych záležitostiach bolo tajné už v minulosti, zmenil to až kabinet Ivety Radičovej. Zdôraznil, že tajné voľby ponúkajú väčšiu osobnú slobodu pri rozhodovaní a aj parlament vždy pri personálnych otázkach volí tajne – či už ide o členov rôznych rád, generálneho prokurátora, šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, kandidátov na ústavných sudcov alebo ďalších verejných činiteľov.

„Právo na tajné hlasovanie, respektíve na tajnú voľbu zakotvuje aj ústava v článku 30,“ povedal Martvoň. Rovnako zdôraznil, že verejné hlasovanie bolo typické pre bývalé socialistické zriadenie, aby pomáhalo odhaľovať triednych nepriateľov a všetkých s iným názorom.

Ústavnoprávny výbor diskutoval o novele zákona o sudcoch a prísediacich v utorok od 21:15 do 23:15. Plénum o ňom začne rokovať vo štvrtok.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Súdna rada #tajné voľby