Matovičovcom sa darí, skupujú nehnuteľnosti

Aj keď nevlastní žiadny majetok, núdzou netrpí. Poslanec parlamentu a predseda OĽaNO Igor Matovič previedol ešte v roku 2006 na svoju manželku majetok v hodnote niekoľkých miliónov eur a tá odvtedy významne prispieva k jeho rozširovaniu.

28.05.2014 20:00 , aktualizované: 29.05.2014 08:00
parlament, fico, matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (192)

Najnovšie bude majiteľkou bývalej trnavskej ubytovne na Kollárovej ulici, za ktorú ponúkla vo verejnej súťaži viac ako 1,2 milióna eur.

Zatiaľ čo Matovič oficiálne žije len z poslaneckého platu, čo je mesačne takmer 3 600 eur, jeho manželka začala skupovať nehnuteľnosti. Podľa katastrálneho portálu ich v Trnave vlastní viacero. K dvom sa Matovičovci dostali v čase, keď poslanec vlastnil trnavské vydavateľstvo regionálnej tlače RegionPRESS. Jeho manželka Pavlína po prevode majetku kúpila ďalší rodinný dom a dve budovy vo verejných súťažiach.

Bývalú ubytovňu na Kollárovej ulici ponúkalo na predaj mesto Trnava v súťaži za vyvolávaciu cenu 990-tisíc eur. Matovičová vyhrala s ponukou 1 234 567 eur. „Súťaž prebehla až v troch kolách, lebo predtým nikto neprejavil o budovu záujem. Matovičova manželka vyhrala spomedzi štyroch uchádzačov s najvyššou ponukou, druhá za ňou bola zhruba o 150-tisíc eur nižšia,“ spresňuje predseda majetkovej komisie trnavského zastupiteľstva Bystrík Stanko. Do jej vlastníctva pribudla koncom minulého roka aj národná kultúrna pamiatka. Meštiansky dom na Kapitulskej ulici v Trnave predávalo mesto za minimálnu cenu 250-tisíc eur. Poslancova manželka za ňu ponúkala 281-tisíc eur, čo bolo o 22-tisíc eur viac, ako bol ochotný zaplatiť jej súper.

Kúpou nehnuteľnosti sa však jej investície neskončili. Nemalé peniaze bude potrebné vynaložiť aj na ich rekonštrukciu. Pracovník trnavského zastupiteľstva, ktorý si neželal byť menovaný, pre Pravdu povedal, že oprava meštianskeho domu môže vyjsť na ďalších 700– až 800-tisíc eur. Rekonštrukcia na Kollárovej sa môže vyšplhať až do troch miliónov eur.

Tieto sumy však vyvolávajú otázku, odkiaľ má poslanec a jeho manželka toľko peňazí. Podľa Matoviča pochádzajú zo ziskov vydavateľstva a boli riadne zdanené. „Podnikáme, máme firmu, ktorá mala v najlepších časoch ročný obrat okolo 10 miliónov eur. Tým pádom je všetko povedané,“ hovorí. Jeho manželku na kúpu ubytovne vraj presvedčili trnavskí aktivisti, ktorým sa nepozdávalo, že budova v blízkosti centra dlho chátrala. Rodinný plán je zrekonštruovať ju na študentský internát alebo ubytovňu pre mladé rodiny. Kúpe národnej kultúrnej pamiatky na Kapitulskej Matovičovci neodolali, pretože „je to pekný dom a nezaslúži si taký osud, aby to padlo“. Investície sú podľa neho vždy vecou ich spoločného rozhodnutia.

Pavlína Matovičová nemá majetky len v Trnave. V obci Biely Kostol v Trnavskom okrese vlastní 10 susediacich pozemkov s rozlohou takmer dva hektáre. Tie skupovali s manželom v rokoch 2005 až 2007 od tamojších obyvateľov.

„Pozemky sa nachádzajú v intraviláne obce, kde je všetko naokolo obývané a upravené. Len tie pána Matoviča nie. Obyvatelia sa sťažujú na zamorenie hmyzom. Je tam burina, plevelné dreviny, nie je to pokosené,“ hnevá sa starosta Bieleho Kostola Jozef Adámek. S pozemkami sa podľa neho už niekoľko rokov nič nedeje a obyvatelia si nevedia dať s množiacim sa hmyzom rady.

Podľa informácií denníka Pravda mal Matovič skupovať niektoré pozemky za čudných podmienok. Za ich kúpu mal vraj niektorým bývalým majiteľom sľúbiť, že tam vybuduje inžinierske siete. Jeden z nich, lekár Bohuslav Dobrovodský, mu mal pozemok odpredať pod podmienkou, že mu na odkúpenej ploche postaví dom. Poslanec tam pôvodne plánoval vybudovať areál rodinných domov, ale keď sa nič nedialo, nespokojný lekár žiadal pozemok späť.

Matovič priznal, že Dobrovodský mu odpredal časť pozemkov s tým, že tam postaví celú ulicu. Bolo to však tesne pred krízou a nechcel riskovať. „Presne podľa dohody sme im odpredali pozemky späť za tú istú cenu, za akú sme to od nich kúpili. Odpredali sme im tú časť pozemku, ktorú chceli a ktorá bola hneď pri inžinierskych sieťach,“ tvrdí. Dobrovodský bol jeho spolužiakom zo strednej školy a podľa Matoviča sú dodnes blízki priatelia. Dodal, že keď sa pominie kríza, chcel by výstavbu areálu rozbehnúť, pretože nie je dobré nechať pozemky bez starostlivosti.

Bohuslav Dobrovodský má zjavne na kamarátstvo s Matovičom iný názor. K sporu sa pre Pravdu najprv nechcel vyjadriť. „Vrátil mi len minimálnu časť, ale nechcem o tom hovoriť,“ reagoval stručne. Na otázku, či sú naďalej blízki priatelia, odkázal, že tak by to nenazval. V podnikaní sa Matovičovi darí, v jeho politickej strane však už menej. Z poslaneckého klubu mu totiž začali odchádzať viacerí poslanci. V októbri 2012 najprv odišiel Alojz Hlina, koncom októbra minulého roka tak urobila Mária Ritomská. V utorok rady odídencov doplnil Mikuláš Huba. Pravda sa pokúšala zistiť dôvod, Huba však do našej uzávierky neodpovedal.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #Igor Matovič