Gogola urobil chybu, zaplatiť za ňu má mesto

Za chybu primátora Petra Gogolu a poslanca parlamentu za OĽaNO Jána Mičovského má pykať mesto Banská Bystrica. Tomu pamiatkari vyrubili pokutu 2 200 eur za to, že obaja politici načierno osadili pamätnú tabuľu do historickej dlažby.

29.05.2014 12:00
Peter Gogola Foto: ,
Peter Gogola
debata (3)

Zuzana Klasová, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, vysvetlila, že priestupkové konanie viedli proti mestu preto, lebo ono je vlastníkom pozemku a tiež požiadalo o osadenie tabule, s ktorým pamiatkari nesúhlasili.

Denníku Pravda sa v stredu nepodarilo získať stanovisko banskobystrického mestského úradu. Gogola pre televíziu TA3 povedal, že sa proti pokute odvolá. Ešte nedávno však tvrdil, že sa s Mičovským na prípadnú pokutu zložia.

Pamiatkari od Gogolu a Mičovského žiadajú ospravedlnenie za výroky, ktorými mali znevažovať ich prácu. Ak sa obaja ospravedlnia, pamiatkový úrad zváži, či dá tabuľu odstrániť.

Žulová tabuľka s rozmermi zhruba 30×30 centimetrov je venovaná prvému riaditeľovi štátnych lesov Josefovi Opletalovi. Jej výrobu z vlastných peňazí zaplatili Gogola s Mičovským a dali ju osadiť do dlažby pred historickou budovou, v ktorej sídli Generálne riaditeľstvo Lesov SR. Ani jeden sa netajil, že tak urobili napriek zákazu pamiatkarov.

„Nemáme výhrady voči prezentácii významných osobností, ale pamätná tabuľa v dlažbe nie je v tomto prípade dôstojným riešením. Navyše hrozí vytvorenie nebezpečného precedensu, keď by sa osadzovanie tabuliek s rôznym obsahom na Námestí SNP mohlo stať nekontrolovateľným,“ zdôvodnila nesúhlas pamiatkarov začiatkom mája Klasová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Peter Gogola #Ján Mičovský