Osadníci si postavili byty, sťahovať sa však nemôžu

Mali nádej na lepšie bývanie, aj si ho sami postavili. Napriek tomu štyri rodiny z osady vo Svätom Antone žijú stále v chatrčiach. Dom so štyrmi bytmi v rómskej osade, na ktorom pracovali, zostáva aj po dokončení prázdny a osadníci sa doň nemôžu nasťahovať. Pôvodný projekt totiž prekročili o štyri štvorcové metre, a preto štát naň nedá ani cent.

29.05.2014 13:00
bytovka, Svätý Anton, rómska osada, Rómovia Foto: ,
Nádejácky bytový dom vo svätoantonskej rómskej osade zostáva aj po dokončení prázdny.
debata (9)

Do stavby nízkoenergetického domu s nájomnými sociálnymi bytmi sa pustilo miestne občianske združenie Ranč Nádej v rámci pilotného projektu, ktorého zámerom je poskytnúť lepšie bývanie pre sociálne slabé rodiny. Stavali ho budúci nájomníci. Združenie si peniaze na stavbu požičalo s tým, že pôžičku neskôr vyplatí zo štátnej dotácie, ktorú mala dostať obec.

Peniaze z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja pre porušenie stavebnej normy však samospráva nedostane. Kým nebude všetko vyplatené, nájomníkov do bytov združenie pustiť nemôže.

Aktivisti sa s obcou dohodli, že dom Nádeje s nájomnými bytmi nižšieho štandardu postavia a následne jej ho odpredajú. „Inak sme tento projekt zrealizovať nemohli, pretože o štátne dotácie môže požiadať len obec,“ vysvetľuje Ondrej Binder zo združenia.

Samospráva mala stavbu prefinancovať z troch štvrtín dotáciou z ministerstva dopravy a zvyšok úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Štátnu dotáciu z ministerstva však nedostane.

„Padlo to na tom, že projekt, za ktorý nás všetci aj ministerstvách chválili, neprešiel, pretože sme porušili stavebnú normu. Ide o štyri štvorcové metre v podkroví, o ktoré je plocha väčšia, ako stanovujú kritériá na poskytnutie štátnej dotácie. Určite sme to neurobili naschvál, jednoducho sa to stalo neúmyselným pochybením v stavebnom projekte,“ hovorí Binder.

Ide o malometrážne byty s dvoma izbami, kuchynkou, sprchou, so sociálnym zariadením, dva pre rómske a dva pre nerómske sociálne slabé rodiny. Nájomné v nich nepresiahne 35 eur.

Byty sú dokončené a skolaudované. Celý projekt vyšiel na 98-tisíc eur, na jeho realizáciu si združenie peniaze požičalo a teraz ich musí vrátiť. „Ľudia sa snažili a robili si na svojom s nádejou, že budú mať slušnejšie bývanie. Od začiatku sme to robili preto, aby sme ich motivovali, aby sa naučili pracovať a aby sme ich podučili určitej zodpovednosti. Naše úsilie vyšlo nazmar a oni sú sklamaní. Bez toho, aby to niekto prefinancoval, tam nemôžeme ľudí pustiť bývať,“ dodal Binder.

Sklamanie netají ani svätoantonský starosta Jozef Baranyai. „Ľudia v osade ukázali, že keď im dá niekto šancu, sú ochotní spolupracovať. Neviem, či to pochybenie bolo až také závažné, v každom prípade to však celému zámeru a dobrej myšlienke neprospelo. Je to veľká škoda,“ povedal. Na to, aby stavbu prefinancovala z vlastných peňazí, obec nemá.

Neposkytnutie dotácie ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zdôvodňuje tým, že žiadosť obce Svätý Anton na obstaranie štyroch nájomných sociálnych bytov prekročila zákonom stanovený limit nákladov na štvorcový meter podlahovej plochy.

„K tomuto prekročeniu došlo v dôsledku nesprávne spočítanej celkovej podlahovej plochy. V takomto prípade nám zákon neumožňuje poskytnutie dotácie,“ uviedol hovorca rezortu Martin Kóňa s tým, že rozhodnutie je definitívne.

Záchranu Binder vidí v dobrodincoch a sponzoroch, ktorí by nateraz stavbu prefinancovali a ľudia by sa mohli nasťahovať okamžite. O rok, po úprave projektu, by potom mohli znova požiadať o štátnu dotáciu.

O problém sa zaujíma aj Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity. „Budeme v spolupráci s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja hľadať riešenie, ako napriek pochybeniu, spôsobenému ľudským faktorom, môže prefinancovať tento projekt tak, aby sa ľudia mohli nasťahovať do bytov,“ uviedol úrad vo svojom stanovisku.

Združenie má napriek týmto komplikáciám naďalej ambíciu projekt postupne rozšíriť aj do ďalších lokalít na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácia #byty #rómska osada #Svätý Anton