Strany by mali na kampaň minúť najviac tri milióny eur

Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur, rovnako ako kandidáti v samosprávnych voľbách. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú.

29.05.2014 12:35
debata

Na financovanie predvolebných kampaní a stranícke peniaze bude dohliadať Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Vyplýva to z návrhov volebných kódexov, ktoré vo štvrtok schválil parlament.

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne.

Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre prezidentských kandidátov a nezávislých kandidátov. Politické strany okrem toho budú musieť verejnosť informovať o svojich nákladoch na kampaň formou záverečných správ.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá bude kontrolovať tok peňazí kandidátov a politických strán, bude zložená zo 14 členov, piatich delegovaných z koalície, piatich z radov opozície, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov.

Po jednom zástupcovi navrhnú Ústavný súd SR, Najvyšší súd SR, Najvyšší kontrolný úrad a generálna prokuratúra. Členovia komisie budú mať nárok na paušálnu mesačnú odmenu v sume 1,5-násobku priemernej mesačnej mzdy. Komisia bude okrem iného kontrolovať výdavky na kampaň, ktoré politická strana a kandidáti vynaložili v čase začínajúcom 180 dní pred dňom vyhlásenia volieb.

Všetky typy volieb počítajú so 48-hodinovým moratóriom pred dňom volieb. Prieskumy verejnej mienky sa nebudú dať zverejňovať 14 dní pred voľbami, pri druhom kole prezidentských volieb a volieb predsedov samosprávnych krajov sedem dní pred voľbami.

Stranám hrozia za porušenie zákona pokuty až do 300-tisíc eur, kandidátom na prezidenta do 50-tisíc eur a nezávislým kandidátom 10-tisíc eur.

Zákonom o volebnej kampani sa má zároveň novelizovať zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu.

Kandidátov a strany budú môcť v kampani podporovať tretie subjekty, ktoré sa musia zaevidovať u štátnej komisie pre voľby. Tretia strana môže na volebnú kampaň vynaložiť najviac 100-tisíc eur a ak ide o voľby do orgánov územnej samosprávy, najviac 25-tisíc eur.

Aj tretie strany musia viesť peniaze na transparentom účte, ktorý bude nonstop prístupný všetkým osobám. Štátne organizácie sú z podpory v predvolebnej kampani vylúčené.

Volebné kódexy by po podpísaní prezidentom mali nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #volebná kampaň #parlament #financovanie #volebné kódexy