Gašparovič: Ústredná moc a samospráva si nemajú konkurovať

Slovenská republika nie je podľa prezidenta Ivana Gašparoviča odkázaná na neštandardné a extrémistické riešenia.

29.05.2014 12:42
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič vystúpil na 25. sneme Združenia miest a obcí.
debata (1)

Krajské voľby v roku 2013 podľa jeho slov naznačili, že neriešenie skutočných problémov a potrieb ľudí môže mať negatívny dopad nielen na sociálne postavenie občana, ale aj na spoločenský vývoj. Povedal to v rámci príhovoru na 25. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Absencia otvoreného sociálneho konfliktu neznamená, že tolerančný potenciál občanov nemá limit,“ povedala hlava štátu. Ako pripomenul, virtuálny svet, virtuálne problémy a odtrhnutie sa od reálneho života plodia odpor a vzdor proti štandardným demokratickým inštitútom a narúšajú aj spoločenský dialóg a všeobecný prospech spoločnosti ako celku. „Spoločnosť očakáva od vás, ktorí ste v dennodennom kontakte s občanmi, že budete stáť v prvej línii ochrany demokracie. Štát vám však v tomto procese musí nevyhnutne pomáhať,“ povedal delegátom na sneme.

Gašparovič vyzdvihol zásadný postoj samospráv, ktorý prejavili pri svetovej ekonomickej kríze. Tá spomalila, ba niekedy na určitý čas zastavila naše rozvojové predstavy. „Som rád, že ZMOS zaujal takýto postoj. Moje uznanie mu patrí aj za to, že sa stal významným sociálnym partnerom a účastníkom sociálneho dialógu,“ povedal prezident.

Združenie podľa neho ukázalo zrelosť, rozhodnosť a stranícku prezieravosť. „Nesnažilo sa zneužiť situáciu vo svoj prospech, ale malo na zreteli záujmy celého Slovenska a jeho postavenia na medzinárodnej scéne,“ doplnil. Miestna samospráva bola ochotná zobrať na seba diel úsporných opatrení, ktoré boli nevyhnutné, aby sa Slovensko doslova udržalo na nohách, aby sa neprepadlo do priepasti veľkej zadlženosti, pretože cesta von je zdĺhavá a ešte viac bolestivá, poznamenal na sneme. „Teraz sa európska ekonomika uzdravuje a naša už tiež rýchlejšie,“ povedal.

Dnes podľa hlavy štátu nadišiel čas, aby sa ústredná, zákonodarná a výkonná moc začali vážne zaoberať takými závažnými krokmi a roky odkladanými otázkami, ako je prerozdelenie daní a dofinancovanie kompetencií. „Nie je zodpovedné si myslieť, že ak niektorá služba občanom stála štát určitú, a nie malú sumu, po prenesení na miestnu alebo regionálnu samosprávu ju bude možné poskytovať za zlomok pôvodnej sumy. Asi nie,“ povedal Gašparovič. Ako doplnil, to potom nie je prenášanie kompetencií, ale doslova zbavenie sa zodpovednosti. Ústredná moc a samospráva si predsa podľa jeho slov nemajú konkurovať, ale nevyhnutne potrebujú úzko spolupracovať. „Veď štát a obec, štát a región majú slúžiť tým istým občanom,“ uzavrel na záver pred delegátmi 25. snemu Združenia miest a obcí Slovenska.

Predseda ZMOS Jozef Dvonč na záver pripomenul, že je presvedčený, že Gašparovič bude aj po skončení jeho mandátu v mestách a obciach vítaný. Prezident ocenil prácu združenia, ktorú denne odovzdáva občanom Slovenska a pripomenul, že jeho rozhodnutia majú vplyv na všetky aspekty každodenného života občanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #Ivan Gašparovič