Jednou z priorít ZMOS-u po 25. sneme sú podielové dane

Jednou z hlavných priorít Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré si stanovilo jeho vedenie po 25. sneme, sú podielové dane. Ako povedal na tlačovej konferencii po sneme predseda Jozef Dvonč, ide o magické číslo, ktoré chcú vrátiť do pôvodnej polohy.

29.05.2014 15:00
debata

Predseda vlády Robert Fico povedal v príhovore v stredu 28. mája, že sú pripravení prijať rozhodnutia, ktoré zabezpečia postupné zvyšovanie podielu z dane z príjmu fyzických osôb v rokoch 2015 a 2016 tak, aby k 1. januáru 2016 bol tento podiel opätovne 70,3 percenta. Tento proces je podľa jeho slov nezvratný a garantuje ho. Podľa Dvonča to zabezpečí, aby pre obce poskytli čo najlepšie služby. „Štát prekročil určitým spôsobom verejný dlh, dôjde tak ku kráteniu niektorých položiek a práve preto prístup premiéra je pre nás povzbudením,“ povedal. Povzbudenie to je aj napriek tomu, že niektorí požadujú navýšenie hneď, no lepšie je podľa neho konštruktívne rokovať, ako vyjsť do ulíc a možno sa k takému číslu nedopracovať.

Rozpočty obcí pre rok 2014 sú podľa ministra financií Petra Kažimíra v lepšom stave, počítajú s väčšími investíciami, väčšími výdavkami, či už bežnými alebo na mzdy. Tento lepší rozpočet budú musieť udržať aj pre rok 2015, toto je podľa Kažimíra reálny stav. „Ak sa zvýšia podielové dane, tak ako to sľúbil premiér, znamená to, že tie peniaze budú patriť obciam a stanú sa ich rezervou. Tú budú môcť čerpať na kapitálové investície v ďalších rokoch,“ vysvetlil minister rezortu financií. Ako dodal, myslí si, že je to tiež postup, s ktorým budú obce spokojné.

Ďalšou prioritou je verejné obstarávanie. „Mestám a obciam sťažuje situáciu hlavne to, že proces je zdĺhavý, nevieme zamestnať miestne firmy, čo je veľký problém, pretože ide o miestnu zamestnanosť. Problémom je tiež výška limitov, ktoré sú vo verejnom obstarávaní,“ vysvetlil predseda ZMOS. Združenie sa v najbližšom čase zameria aj na zákon o sociálnych službách a zákon o odpadoch. Osobitnou témou je však školstvo, pri ktorom je diskusia podľa Dvonča veľmi závažná. „Očakávali sme od diskusie, že nám niečo povie, aj keď naše stanoviská sú jasné a dané,“ poznamenal. Ako dodal, časť vecí je zapracovaná v zákonoch ministerstva školstva, no dohadujú techniku, ako budú dané do diskusie a ako prebehne medzirezortné pripomienkové konanie. Komplexný audit je poslednou z priorít ZMOS-u na najbližšie obdobie.

Na 25. sneme sa predstavitelia a členovia združenia snažili zhodnotiť všetky úlohy, ktoré prijal vlaňajší 24. snem. Podľa Dvonča bol snem určitým spôsobom významnou udalosťou pre miestnu samosprávu, o čom svedčí aj to, že vystúpil predseda vlády Robert Fico či prezident Ivan Gašparovič. „Podarilo sa nám dosiahnuť, aby dal premiér pokyn niektorým ministrom, aby na sneme boli a ostali, pretože je dobré, keď si vypočujú názory delegátov,“ povedal. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska zdôraznil významnosť rokovania aj tým, že sa im podarilo na svoje rokovanie dostať takmer všetkých ústavných činiteľov.

Aktuálny snem je v podstate východiskom pre budúcoročný, ktorý bude volebný. Predsedníctvo združenia sa na sneme nezmenilo, čo bude podľa Dvonča rezonovať možno po celý rok, nezmenili sa stanovy. Predseda vidí dôležitosť združenia aj v tom, že dvakrát rokovali na úrade vlády, pričom sa nikdy nestalo, že by vláda rokovala len o samosprávach. Pozitívne treba podľa neho hodnotiť aj to, že vystúpilo 17 delegátov a deväť hostí, čo je slušné číslo, ktoré dáva určitý prehľad o problémoch, o ktorých diskutovali. „Verím tomu, že snem dal dobrý základ v posledný rok pred voľbami. Budeme sa snažiť zaoberať vecami, ktoré boli signalizované a prijať patričné opatrenia tak, aby budúcoročný snem vyznel ako reprezentatívna akcia miest a obcí,“ uzavrel predseda Združenia miest a obcí Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #podielové dane