Za vyššie poplatky sľubuje Mika návrat Trojky

Koncesie vyššie o dve eurá a ako bonus za zdražovanie tretí športový kanál. Toto ponúka ľuďom, ktorí platia koncesionárske poplatky, generálny riaditeľ verejnoprávnej RTVS Václav Mika.

30.05.2014 12:00
Danglár, 30. 5. 2014 Foto:
Danglár, 30. 5. 2014
debata (101)

Športová Trojka tu už raz bola a skončila fiaskom, nemala obsah a pozeralo ju menej divákov ako regionálne televízie. Živá reportáž Slovenského rozhlasu ponúkala napínavý hokejový zápas našich so Švajčiarmi na turnaji Slovakia Cup, zatiaľ čo Trojka dávala priamy prenos z americkej hokejovej ligy medzi LA a Washington Capitols.

Podobných paradoxov vo vysielaní Trojky počas viac ako trojročného fungovania bolo viac. Bol to stratový projekt bývalého šéfa STV Štefana Nižňanského, ktorý zaplatili daňoví poplatníci. Štát len na jej rozbeh dal tri milióny eur. Kanál skončil v júli 2011.

„Ducha“ Trojky chce teraz oživiť Mika. Opäť z peňazí daňovníkov. Koncesionárske poplatky navrhuje zvýšiť z dnešných 4,64 eura približne o dve eurá, a to už od roku 2015. Mika tvrdí, že nová Trojka bude iná. Okrem športu bude ponúkať aj spravodajstvo a digitalizácia jej zaručí väčšie pokrytie ako v minulosti.

„Športový obsah by sa tak viac nevysielal na prvých dvoch kanáloch, ale výhradne na treťom,“ povedal. Dodal, že šport vraj mnohokrát narúšal priebeh ostatných programov. Ak ho odtiaľ odsunú na iný kanál, budú môcť skvalitniť vysielanie na Jednotke a Dvojke. Mika sľúbil viac programov pre deti alebo menšinového diváka.

Prezident Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček si nemyslí, že nárast koncesionárskych poplatkov vyváži vznik tretieho kanálu. „Myslím si, že zdvihnutie poplatkov je len malý krok vpred a zaslúžilo by si to redefinovanie celého finančného modelu. Akonáhle niekto dá návrh, že chce zvyšovať koncesionárske poplatky, tak treba povedať, za čo to platíme, na čo to je, či na šport, na kvízy, alebo na excelentné spravodajstvo?“ pýta sa Zmeček.

Podľa neho by verejnoprávne médium nemalo stavať na športe, ale na dobrej publicistike, dokumentárnej tvorbe, prípadne pôvodnej tvorbe. „Teda na obsahu, ktorý nikto iný v tejto spoločnosti nevyrobí,“ ukončil Zmeček.

Ceny licencií najvyšších svetových športových podujatí, napríklad olympijských hier či majstrovstiev sveta v hokeji či futbale, sa pohybujú okolo milióna eur. Tieto náklady sa RTVS nemôžu vrátiť, pretože má obmedzenie pri predaji reklamy. Na priamych prenosoch tak môže byť televízia stratová. Navyše verejnoprávna televízia by mala poskytovať alternatívu, ale akú alternatívu poskytne so športovou Trojkou, keď už je k dispozícií množstvo športových kanálov?

Mika však tvrdí, že ak nedostanú viac peňazí, klesne kvalita aj toho súčasného programu. „Každým rokom sa totiž zvyšuje počet osôb oslobodených od platenia úhrad a zásahom do financovania bola aj zmena zákona o povolenom percente reklamy. Tá na rozdiel od komerčných médií aktuálne tvorí len tri percentá z celkového rozpočtu 97 miliónov eur,“ povedal.

Suma, s ktorou aktuálne RTVS hospodári, podľa jeho slov nebude už v ďalšom roku dostatočná, chýbať bude približne 12 miliónov eur. Ak by sa koncesionársky poplatok pohyboval vo výške približne sedem eur, mohla by RTVS získať približne o 20 miliónov viac, ako aktuálne má. Ministerstvo kultúry myšlienku vyšších koncesionárskych poplatkov nezavrhlo.

„Vzhľadom na pozitíva v programe a manažovaní RTVS považujem za legitímne nastoliť aj otázku primeraného zvýšenia úhrad. Ak by k akémukoľvek zvýšeniu úhrad malo dôjsť, muselo by byť sprevádzané ďalšími konkrétnymi programovými záväzkami, ako je napríklad ponúknutie novej programovej služby a podobne,“ reagoval hovorca rezortu Jozef Bednár.

Zvýšenie poplatkov musí odobriť parlament cez novelu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované verejnoprávnym médiom. Člen Rady RTVS Martin Kákoš hovorí, že takúto zmenu navrhnú poslancom parlamentného mediálneho výboru. „Pokúsime sa presadiť, aby tento návrh v parlamente prešiel,“ dodal Kákoš.

Sledovanosť Trojky klesala k nule

Trojka začala vysielať 8. augusta 2008 zároveň so štartom 29. letných olympijských hier v Pekingu. Stanica vysielala viac ako tri roky. Po tom, čo televízia prešla zmenou a parlament odhlasoval spojenie rozhlasu a televízie (RTVS), vtedajšia riaditeľka Miloslava Zemková zastavila k 1. júlu 2011 vysielanie. Dôvodom bol dlh média. Ešte v roku 2008 verejnoprávna televízia investovala 70 miliónov Sk do nákupu licencií športových prenosov. Neskôr vedenie žiadalo vládu o dotáciu 100-miliónov Sk.

Trojka dosiahla maximálnu sledovanosť len počas vysielania vrcholových športových podujatí, napríklad olympiády v roku 2008 či Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2010. Podiel na trhu v tom čase mala takmer šesť percent. TA3 v tom čase mala trhový podiel 2,9, verejnoprávna Dvojka 2,5, Markíza 27,4, televízia JOJ 19,7 percenta. Počas bežného vysielania jej sledovanosť klesala takmer k nule (0,3 %).

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #Václav Mika