Adopcie: Dôležitý je záujem detí, nie sexuálna orientácia

Rozhodovanie o adopcii detí sa musí riadiť tým, aký je človek, ktorý ich má vychovávať, a nie tým, akú má sexuálnu orientáciu. Slovenské stredisko pre ľudské práva tak reaguje na prípad dvoch rómskych chlapcov, ktorých britské úrady pred dvoma rokmi odobrali rodičom pre zanedbávanie a vychovávajú ich dvaja muži. Vo Veľkej Británii, na rozdiel od Slovenska, sú od roku 2005 povolené registrované partnerstvá a v Anglicku aj manželstvá.

30.05.2014 13:00
debata (71)

Rozhodnutie o možnej adopcii detí párom rovnakého pohlavia potvrdil minulý týždeň britský súd. Ten minulý týždeň zamietol sťažnosť rodičov proti tomu, aby chlapcov vychovávali dvaja muži. Podľa britskej BBC argumentovali tým, že sú katolíci a homosexualitu Rómovia neuznávajú.

Odvolávali sa aj na to, že Slovensko neuznáva registrované partnerstvá a manželstvá homosexuálov vlani odsúdili slovenskí katolícki biskupi. Rodičia však súd a úrady za dva roky trvania procesu nedokázali presvedčiť, že sa o deti budú starať lepšie a že je naozaj v najlepšom záujme detí zrušenie adopcie. Súd túto možnosť zamietol. Navyše rozhodol, že prípad sa bude posudzovať podľa anglického práva a názory rodičov, ich náboženské presvedčenie a kultúra nie sú rozhodujúce.

Výkonný predseda strediska Marian Mesároš zdôrazňuje, že pri úprave výchovy dieťaťa rozhodujúci zostáva vždy najlepší záujem dieťaťa. „Adopcia by mala byť viazaná nie na sexuálnu orientáciu, ale predovšetkým na osobnostné vlastnosti každého človeka, ktorý má dieťa v starostlivosti,“ zdôrazňuje Mesároš.

Úrady odobrali rodine pred dvoma rokmi štyri najmladšie deti – dôvodom malo byť zanedbávanie, nezdravé prostredie, v ktorom vyrastali, rodičia s deťmi nechodili na preventívne prehliadky, staršie deti vymeškávali v škole. Rodičia pritom podľa predchádzajúceho rozsudku nebrali výhrady voči ich starostlivosti o deti a neboli náznaky, že by spôsob výchovy detí v budúcnosti zmenili. Andrea Císárová z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže hovorí, že proces adopcie je nezvratný. „Právo rozhodovať si v tomto prípade ponechali britské súdy a Slovensko musí rešpektovať britskú jurisdikciu,“ vysvetľuje Císarová. Rodičia sa obrátili na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ten však nemá právo meniť vnútroštátne rozhodnutie.

Slovenské stredisko pre ľudské práva sa podľa jeho riaditeľa rozhodlo svojím stanoviskom reagovať na diskusie verejnosti, ktoré vznikli po mediálnom zverejnení prípadu. „Akoby sa naznačovalo, že ľudia, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, nie sú schopní vychovávať deti a tie vyrastajú v prostredí, ktoré je iné ako pri heterosexuálnych pároch. Ale opomína sa to, o čom sa hovorí aj teraz pri zmene ústavy, že formy rodiny sú rôzne, a to, čo je pre dieťa a jeho práva podstatné, nie je forma rodiny,“ dodáva Mesároš.

Okrem Veľkej Británie si homosexuálne páry alebo jednotlivci môžu adoptovať deti aj v Belgicku, Dánsku, Holandsku, vo Fínsku, na Islande, v Nemecku, Nórsku, Španielsku a vo Švédsku. Mesároš si v budúcnosti vie predstaviť umožnenie takýchto adopcií aj na Slovensku. Najskôr by však podľa neho mal byť prijatý zákon o registrovaných partnerstvách.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #sexuálna orientácia #adopcie