Seniorov učili, ako bezhlavo neklikať

Skypujú deťom do Afriky, mailujú fotky z dovoleniek a posielajú gratulácie cez sociálnu sieť. Napriek tomu si riziká internetu nepripúšťajú tak ako ich deti a vnúčatá. Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa školili, ako na internete nenaletieť podvodníkom a ochrániť citlivé údaje o sebe.

30.05.2014 13:00
seniori, počítače, dôchodci, internet, dom... Foto: ,
Peter Stančík (zľava doprava) a jeho žiačky Veronika Sorokáčová, Terézia Trnková a Anna Krausová.
debata (2)

Na školenie, ktoré organizovala Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave a občianske združenie AkSen, prišli dôchodcovia zo širokého okolia. Čakala ich prednáška o nástrahách na internete a praktikách špekulantov. Vyskúšali si aj prácu s tabletom.

Na dôverčivosť v minulosti doplatil 71-ročný Vladimír Knopp, keď chcel zadarmo sledovať majstrovstvá vo futbale. „Našiel som si stránku, ktorá ponúkala prenos. Po niekoľkých minútach sa video zastavilo a žiadali ma, aby som sa zaregistroval. Keďže som chcel vidieť výsledok, urobil som to. Po vyše roku mi prišla faktúra, aby som zaplatil 56 eur,“ spomína s tým, že dlžná suma sa mu po čase vyšplhala až na päťtisíc eur. „Dali ma na súd, ale keďže sa toho chytili médiá, podvodníkov odhalili. Zneužívali to, že stránka vyzerala na prvý pohľad bezplatne a niekde naspodku drobnými písmenami spomínali poplatok,“ rozhorčuje sa Knopp. Obháňali ho tri roky, preto dnes bezpečnosť na internete nepodceňuje.

zväčšiť Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
seniori, počítače, školenie, dôchodcovia, inetrnet Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa školili, ako na internete nenaletieť podvodníkom.

Zavírusovaný počítač zase riešila 66-ročná Eva Jurčíková. „V počítači som mala celú výročnú správu, ktorú som mala odovzdať, rovnako aj ďalšie dôležité dokumenty. Počítač mi kvôli vírusom úplne spadol a nemohla som s ním nič robiť,“ povedala o nepríjemnej skúsenosti. Napriek tomu na internet nezanevrela. „Dcéru mám v arabských emirátoch a aspoň s ňou môžem zadarmo komunikovať. Využívam Skype, maily, ale aj sociálne siete. Pozriem si, čo má kto nové a vždy viem, kto oslavuje narodeniny,“ hovorí o výhodách pripojenia.

zväčšiť Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
seniori, počítače, babky, internet Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa školili, ako na internete nenaletieť podvodníkom.

Podľa Jarmily Stanekovej zo združenia AkSen, ktoré sa venuje seniorom, sú starší ľudia omnoho dôverčivejší. „Celkom ľahko spadnú do situácie, keď im začnú chodiť nekonečné spamy a zahltí sa im celý počítač. Sú bezradní a nevedia, čo sa deje. Počítač im často darujú deti, ktoré sa však nezaujímajú o to, čo s ním robia a na čo klikajú. Prevencia je kľúčová,“ upozornila Staneková. Prvým krokom by malo byť zabezpečenie nového počítača. „Musím si byť istý, že nie je napadnutý vírusmi. Mal by som si tiež dávať pozor pri zadávaní citlivých údajov. Napríklad ak niekomu odovzdávam číslo svojej platobnej karty alebo rodné číslo, je dôležitý zabezpečený protokol https. Ten vidíte, keď sa pohybujete na stránke a https je napísané pred názvom tejto stránky,“ vysvetľoval špecialista na počítačovú bezpečnosť Peter Stančík, ktorého na školení zahltili mnohými otázkami. „Ak mám splnené tieto podmienky, ďalej postupujem s rozvahou. Teda neklikám na všetko, čo sa mi zobrazí. Ak niekto chce odo mňa citlivé údaje a nedáva mi čas na rozmyslenie, mal by som od toho dať ruky preč,“ uzatvoril Stančík.

zväčšiť Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
seniori, počítače, školenie, dôchodcovia, inetrnet Seniori, ktorí aktívne používajú počítač, sa školili, ako na internete nenaletieť podvodníkom.

Strach z nepoznaného je dôvodom, prečo mnohí seniori počítač vôbec nepoužívajú. „Boja sa, že niečo postláčajú, všetko sa vymaže a nebudú si vedieť rady. Nemajú dosť peňazí, aby si zaplatili pripojenie. Alebo v tom nevidia zmysel, myslia si, že sú starí a jediný kontakt so svetom majú cez telefón,“ vymenovali dôchodcovia, prečo svojich kamarátov nevedia nahovoriť na používanie internetu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #počítače #Dôchodcovia #sociálne siete