Prezident podpísal novelu o ochrane hospodárskej súťaže

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Oznamovatelia kartelov by tak mohli dostať odmenu od Protimonopolného úradu SR (PMÚ) vo výške jedného percenta z uloženej pokuty za kartel, maximálne však do výšky 100-tisíc eur. Úrad si od zavedenia odmien sľubuje nárast počtu odhalených porušení súťažných pravidiel.

30.05.2014 16:43
Ivan Gašparovič Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič
debata (3)

Novela upravuje aj organizáciu činnosti PMÚ. Radu PMÚ ako orgán, ktorý rozhoduje v zákonom stanovených prípadoch, nebude tvoriť predseda úradu, podpredseda úradu a päť členov Rady, ako to bolo doteraz.

Po novom by to mal byť predseda úradu a šesť členov rady. PMÚ zdôvodňuje túto zmenu tým, že podpredseda úradu bude zodpovedný za prvostupňové správne konanie, a nie je preto ďalej možné, aby bol zároveň členom rady, ktorá rozhoduje aj o rozkladoch proti prvostupňovým rozhodnutiam.

„Vyčlenením podpredsedu úradu z rady by však vznikla situácia, keď by rozhodoval párny počet osôb,“ vysvetlil úrad. Preto je nevyhnutné podľa PMÚ zvýšiť počet jej členov.

Novinkou v zákone je tiež inštitút urovnania ako alternatívny spôsob ukončenia konania pre všetky typy súťažných porušení. Jeho aplikácia spočíva v tom, že ak účastník konania prizná účasť na porušení a prevezme zaň zodpovednosť, úrad by mu mal znížiť pokutu, ktorú by mu inak v zmysle zákona uložil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Protimonopolný úrad #odmena #kartel #prezident Ivan Gašparovič #hospodárska súťaž