Spor s vlastníkom Unionu sa skončí do konca roka

Tento rok by malo padnúť rozhodnutie nemeckého súdu, či Slovensko zaplatí 25 miliónov eur holandskej spoločnosti Achmea, vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union.

02.06.2014 13:00
union Foto: ,
Vlastníkom zdravotnej poisťovne Union je holandská spoločnosť Achmea.
debata (11)

Žalobu na zrušenie tejto povinnosti Slovensko podalo ešte minulý rok v januári na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte. Dôvodom, prečo štát musí platiť súkromnej spoločnosti Achmea, je prehratý spor o zákaz zisku zdravotných poisťovní. Achmea žalovala Slovensko a Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že musí zaplatiť 22 miliónov eur ako kompenzáciu škody za zákaz zisku a ďalšie 3 milióny ako náklady na právne služby. Slovenská republika však odmietla zaplatiť, Achmea preto problém riešila exekúciou. Na účtoch v Luxemburgu má teraz štát zmrazených takmer 30 miliónov eur.

Ministerstvo financií tento súdny spor ešte nepovažuje za prehratý. „Nemožno tvrdiť, že Slovensko spor prehralo. Ten naďalej prebieha, nemecké súdy doteraz nerozhodli vo veci odvolania sa Slovenskej republiky proti arbitrážnemu rozhodnutiu vydanému v arbitráži, ktorý iniciovala Achmea. To tiež znamená, že SR nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí,“ uviedol tlačový odbor ministerstva financií.

Peniaze na luxemburských účtoch sú podľa tlačového odboru vo vlastníctve SR a budú až do riadneho ukončenia sporu. Rozhodnutie nemeckého súdu sa podľa rezortu financií očakáva v priebehu tohto roka. Spoločnosť Achmea, B. V., sa k tejto téme odmietla vyjadriť. „Achmea nie je v pozícii tieto otázky akokoľvek komentovať,“ povedal hovorca spoločnosti Bert Rensen.

Celý spor vznikol v roku 2007, keď prvá vláda Roberta Fica rozhodla, že zisky musia akcionári zdravotných poisťovní investovať do zdravotníctva. S takýmto rozhodnutím nesúhlasili súkromné zdravotné poisťovne a ich majitelia sa obrátili na Ústavný súd. Ten v roku 2011 rozhodol, že Slovensko v tomto prípade porušilo ústavu. Vláda Ivety Radičovej zákon zmenila a povolila poisťovniam zisk vyplatiť.

Druhá arbitráž, ktorú iniciovala spoločnosť Achmea pre zámer vlády zaviesť unitárny systém, sa skončila víťazstvom Slovenska. Podľa rozsudku musí Achmea zaplatiť Slovensku náklady na právnikov v celkovej výške viac ako milión eur, ako aj náklady tribunálu vo výške cez 340-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #zdravotná poisťovňa #Achmea