Sudcovia a prokurátori si prilepšia

Sudcovia a prokurátori si pred dovolenkovým obdobím mimoriadne prilepšia o tisícky eur. Štát ich odškodní za to, že im v roku 2011 vláda Ivety Radičovej siahla na platy. Štátnu kasu to bude stáť okolo šesť miliónov eur. Štát im musí doplatiť za sedem mesiacov, čo mali zmrazené platy, priemerne vyše 2 100 eur na sudcu alebo prokurátora.

02.06.2014 12:00
ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Rezort spravodlivosti tvrdí, že peniaze, ktoré musí doplatiť sudcom a prokurátorom, už od ministerstva financií má.
debata (29)

Ústavný súd vlani v decembri rozhodol, že zmrazenie ich platov bolo protiústavné. K týmto peniazom im na júnovej výplatnej páske pribudne ešte trinásty plat v priemernej výške okolo 2 500 eur. Na trinásty a štrnásty plat stačí sudcom aj prokurátorom odpracovať 75 dní v roku.

Ministerstvo spravodlivosti ani Generálna prokuratúra nechcú zverejniť, akú sumu prokurátorom a sudcom vyplatia. Rezort spravodlivosti uviedol, že peniaze už od ministerstva financií má.

„Finančné prostriedky na doplatenie zmrazených platov sudcov budú vyčlenené v najbližších dňoch. Hneď ako tieto prostriedky dostaneme, budú vyplatené sudcom,“ reagovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Rezort spravodlivosti vypočítal, že podľa rozhodnutia Ústavného súdu bude potrebné doplatiť nielen nevyplatenú mzdu, ale aj príplatky k dôchodku a nemocenskému, ako aj odvody do poistných fondov zamestnávateľa. Sumu vyčíslili asi na 3,75 milióna eur.

Rovnaký problém sa týka okrem asi 1 400 sudcov aj približne 900 prokurátorov, ktorých plat sa vypočítava podľa platu sudcov. „Výšku doplatkov sme vypočítali v zmysle nálezu Ústavného súdu, k ich vyplateniu doteraz nedošlo," reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. V prípade prokurátorov by to mala byť suma okolo 2,5 milióna eur.

Sudcovia boj o svoje platy nevyhrali prvýkrát. Druhá Dzurindova vláda im zrušila štrnásty plat a štát im napokon musel doplatiť okolo 270 miliónov korún. Polovica sudcov taktiež zažalovala štát za to, že ich kolegovia zo Špecializovaného trestného súdu mali vyššie príplatky.

Niektorí sudcovia už tieto spory na okresných súdoch vyhrali, niektorí žaloby stiahli, ale ani jeden z rozsudkov ešte nie je definitívny. Spätné doplácanie sa týka obdobia od januára 2011 do júla 2011, počas ktorých mali sudcovia zníženú mzdu z priemerných 2 300 na 2 059 eur.

Podobne na tom boli prokurátori, ktorých platy sú nadviazané na platy sudcov. V tom čase opozičný Smer toto zníženie napadol na Ústavnom súde a ten následne v júni 2011 účinnosť zákona pozastavil. Súčasťou jeho rozhodnutia bolo, že ministerstvo spravodlivosti muselo od augusta 2011 platy sudcov opätovne zvýšiť.

S otázkou vyplácania ušlej mzdy za sedem mesiacov sa čakalo na konečné rozhodnutie Ústavného súdu, ktoré padlo vlani v decembri. Súd sa priklonil na stranu sudcov a prokurátorov.

Predseda ústavnoprávneho výboru a poslanec Róbert Madej (Smer) vraví, že neľutuje podanie svojej strany na súd, i keď si ním vládny Smer napokon sám priťažil.

„Národná rada si musí byť pri schvaľovaní zákonov vedomá, že existujú limity ústavnosti, z ktorých nemožno vybočiť,“ tvrdí.

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska označila siahanie výkonnej moci na platy sudcov ako ohrozenie nezávislosti súdnictva. Bystrianska pripúšťa, že môže byť otázkou času, kedy skončí na súde aj tohtoročné zmrazenie platov v justícii.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #prokurátori #sudcovia #odškodnenie