Štát chce údaje o Rómoch

Štát zvažuje zber údajov o nezamestnaných aj podľa ich etnickej príslušnosti. Podľa Slovenského strediska pre ľudské práva to navrhuje Inštitút pre finančnú politiku, ktorý patrí pod ministerstvo financií.

02.06.2014 14:00
debata (12)

Stredisko v tejto súvislosti upozorňuje, že je neprijateľné, aby o etnicite uchádzača o zamestnanie rozhodovali úradníci. Navyše tieto údaje patria k veľmi citlivým, na ich základe môže byť človek diskriminovaný.

„Podporujeme zber etnických údajov, ale v anonymizovanej podobe a každá taká informácia by mala byť získaná citlivým spôsobom a so súhlasom dotknutej osoby,“ hovorí Marian Mesároš, výkonný riaditeľ Slovenského strediska pre ľudské práva.

Údaje o uchádzačoch o zamestnanie by sa podľa neho nemali získavať tak, že človeka k menšine priradí úradník len na základe jeho výzoru.

„Nemožno na základe vonkajších znakov povedať – ty si žltý, tak si Číňan, ty si tmavý, tak si Róm. Ak ste uprostred chodby plnej ľudí a príde úradník, ktorý sa rovno niekoho spýta, či je Róm, tak je to pre toho človeka dehonestujúce. Ak bude otázka položená normálnou slušnou formou, v priestore, kde aj ten človek bude mať pocit, že sa s ním zaobchádza ako s ľudskou bytosťou, potom by nemal byť problém, aby ten človek údaj oznámil,“ myslí si Mesároš.

Podľa Martina Filka z Inštitútu finančnej politiky v schválenom Národnom programe reforiem vláda plánuje zlepšenie štatistík, aby „sme dokázali účinnejšie pomôcť ľuďom na okraji trhu práce či vylúčeným“.

Podľa neho riešenie sa hľadá v spolupráci s odborníkmi z vládneho aj mimovládneho sektora. „Zlepšenie štatistík dizajnujeme tak, aby uchádzačom o prácu pomáhali, aby nemohli byť zneužité na diskrimináciu a bolo to v súlade s ochranou ľudských práv,“ poznamenáva Filko.

Zber údajov má podľa vládneho programu umožniť lepšie nastaviť programy podpory v oblasti zamestnanosti i vzdelávania. Jednou z možností je lepšie využitie dát z Atlasu rómskych komunít a jeho prepojenie s dátami, ktoré má Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Štatistika.

Podľa Jarmily Lajčákovej z Centra pre výskum etnicity a kultúry je zber dát dôležitý, ale tiež upozorňuje, že musia byť anonymné a zbierať sa so súhlasom toho, kto ich poskytuje. Navyše dáta o nezamestnanosti Rómov sú podľa nej dostatočné – pripravoval ich Rozvojový program OSN (UNDP) v rokoch 2005 aj 2010 anonymne a v reprezentatívnej vzorke.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #diskriminácia #zber dát #etnická príslušnosť