Podľa Laššákovej je návrh NOVA o financovaní cirkví len marketing

Zmena financovania cirkví si podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smer-SD Jany Laššákovej vyžaduje širokú diskusiu všetkých a seriózny záujem. Ako v pondelok povedala, návrh NOVA o asignácii dane vidí skôr v rovine politického marketingu.

02.06.2014 16:00
Jana Laššáková Foto: ,
Jana Laššáková
debata (24)

„NOVA sa snaží na seba upozorniť, hľadá si témy, aby si zvýšila preferencie. Daniel Lipšic bol ministrom spravodlivosti aj vnútra, mohol tieto témy otvárať,“ povedala Laššáková. Podobne to vidí aj poslanec NR SR za KDH Pavol Hrušovský. „Považujem to v tejto chvíli len za hľadanie straníckej agendy strany NOVA,“ povedal.

Richard Vašečka aj Martin Poliačik s návrhom NOVA súhlasia

Súčasný model financovania cirkví je podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku zastaraný a má niekoľko závažných nedostatkov. „Navyše je dedičstvom komunistického režimu,“ povedal v pondelok Vašečka.

Dôvodom, prečo ešte stále platí, je podľa neho namáhavosť nájdenia spravodlivého a efektívneho riešenia, ktoré by bolo osožné pre spoločnosť i cirkvi. „Preto vítam každý pokus seriózne načať debatu o tejto veci. Návrh NOVA má niekoľko dobrých bodov, ktoré sú vyskúšané aj v zahraničí. Rád sa do tejto diskusie zapojím,“ uviedol.

Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik návrh považuje za veľmi dobrý model, ktorý zrovnoprávňuje cirkvi s ostatnými subjektmi tretieho sektoru a dáva ľuďom možnosť rozdeliť peniaze, ktoré budú asignovať. „Systém počíta aj s peniazmi, ktoré nebudú asignované a myslí na záchranu a obnovu kultúrneho dedičstva vo vlastníctve cirkvi a štátu. Je komplexný a dobrý. Pomáha cirkvám nebyť závislým od financovania štátom,“ povedal Poliačik. Cirkvi by pri takomto modeli boli slobodnejšie a autonómnejšie v názoroch.

NOVA chce otvoriť diskusiu o financovaní cirkví

Strana NOVA chce začať diskusiu o modeli nezávislého financovania cirkví a občianskej spoločnosti. Prichádza s návrhom, aby každý daňovník mohol poukázať jedno percento zo svojho daňového základu cirkvám a organizáciám tretieho sektora podľa vlastného uváženia. (Prečítajte si, čo obsahuje návrh NOVA o novom modeli financovania cirkví.)

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Pavol Hrušovský #Jana Laššáková #Richard Vašečka #TV Nova #financovanie cirkví